Samsung najavljuje milijarde ulaganja u nove tehnologije

Samsung najavljuje milijarde ulaganja u nove tehnologije

Južnokorejski konglomerat Samsung je najavio u srijedu da će u naredne tri godine uložiti 22 milijarde dolara u najsavremenije tehnologije, uključujući umjetnu inteligenciju, visokoautomatizirana vozila i biološke lijekove, u sklopu potrage za novim pokretačima poslovnog rasta.

Ulaganja će predvoditi Samsung Electronics, najveći proizvođač memorijskih čipova u svijetu, koji je posljednjih godina suočen s nizom problema, uključujući pad prodaje pametnih telefona i korupcijski skandal i uhićenje potpredsjednika uprave Leeja Jae-Yonga.

Iako je potražnja za Samsungovim memorijskim čipovima i dalje je snažna, tržište pametnih telefona se našlo pred zidom, prisilivši kompaniju da krene u potragu za novim izvorima rasta poslovanja.

“Samsung očekuje da će inovacije u tehnologiji umjetne inteligencije potaknuti transformaciju industrije a nova generacija telekomunikacijske tehnologije 5G otvoriti nove mogućnosti u projektima visoko automatiziranih vozila, umrežavanja uređaja preko interneta (IoT) i u robotici”, navodi se u saopštenju kompanije.

Grupa planira u sljedeće tri godine uložiti u poslovanje ukupno 180 hiljada milijardi wona (161 milijardu dolara), pri čemu će više od 70 posto tog novca biti potrošeno u Južnoj Koreji.

U planu su veća ulaganja u proizvodne centre kako bi se povećala proizvodnja poluvodiča i zaslona i osigurala dominacija na novim tržištima razvojem tehnologije za napajanje visokoautomatiziranih automobila.

U kompaniji očekuju da će u sljedeće tri godine otvoriti 40.000 novih radnih mjesta, što je vjerovatno donijelo olakšanje vladi Južne Koreje koja se trenutno bori s visokom nezaposlenošću mladih.

Plan ulaganja je objavljen dva dana nakon sastanka južnokorejskog ministra finansija Kim Dong-Yeona i čelnika Samsunga Leeja, na kojem je ministar pozvao Samsung da otvara nova radna mjesta i potakne privredni rast.

Lee je prošle godine pritvoren zbog uloge u skandalu s podmićivanjem zbog kojeg je smijenjen bivši južnokorejski predsjednik Park Geun-hye. Čelnik kompanije je pušten na slobodu nakon prihvaćanja žalbi na dijelove presude i sada čeka odluku Vrhovnog suda u tom predmetu.

Kritičari smatraju da bi Kimov sastanak s Leeom mogao poslati pogrešan signal sudu da vlada podržava oslobađanje čelnika Samsunga od krivnje.

Dobit Samsunga je gotovo stagnirala u drugom tromjesečju i iznosila je 11.040 milijardi wona. Prihodi su u tromjesečnom periodu zaključno s krajem juna pali 4,1 posto, na 58.480 milijardi wona, pri čemu je odjel za mobilne telefone zabilježio pad za čak 22 posto.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci