Samsung Electronics otvara Centar za istraživanje umjetne inteligencije u New Yorku

Samsung Electronics otvara Centar za istraživanje umjetne inteligencije u New Yorku

Pored pet centara koji se već nalaze u Koreji, Americi, Engleskoj, Kanadi i Rusiji, kompanija Samsung Research je uspostavila još jedan AI Centar u New Yorku, koji će se fokusirati na robotiku.

Kompanija Samsung Electronics Co., Ltd. je objavila da otvara novi istraživački centar za umjetnu inteligenciju (AI) u New Yor-u u Americi kako bi ojačala svoje sposobnosti na polju umjetne inteligencije.

Lociran u centru Chelseja, njujorški AI centar će voditi Daniel D. Lee, izvršni potpredsjednik kompanije Samsung Research i svjetski stručnjak u AI robotici, koji se prošlog juna priključio kompaniji Samsung Electronics. U saradnji sa vodećim stručnjakom za neuronauku baziranu na tehnologiji umjetne inteligencije H. Sebastianom Seungom, izvršnim potpredsjednikom kompanije Samsung Research, njujorški AI centar će predvoditi napredna AI istraživanja u polju robotike. Kao glavni naučni istraživač kompanije Samsung Electronics, Seung će, također, savjetovati Samsung o naprednim AI istraživanjima u razvoju budućih mogućnosti za rast poslovanja.

“Ono što je potrebno sada je da se fokusiramo na stvaranje novih vrijednosti koje imaju za cilj olakšati živote ljudi i učiniti ih što praktičnijim, tako što ćemo iskoristiti moć umjetne inteligencije u Samsungovim proizvodima i uslugama”, izjavio je Hyun-suk Kim, predsjednik i direktor kompanije Samsung Research, napredna R&D ruka kompanije Samsung Electronics. “Da bismo postigli pomenuto, naši svjetski centri za umjetnu inteligenciju (AI Centri), uključujuči centar u New Yorku, moraju igrati ključnu ulogu.”

Samsung je najavio da planira proširiti svoje napredne istraživačke AI mogućnosti kako bi zaposlio oko hiljadu stručnjaka do 2020. godine. Ovo će biti Samsungov šesti AI centar u svijetu i poslovat će u saradnji sa Samsungovim ostalim AI istraživačkim centrima. Drugi AI centri se nalaze u Koreji, Engleskoj, Kanadi, Rusiji i Silikonskoj dolini u Americi.

“Sretni smo što otvaramo novi Samsung AI centar u New Yorku, koji će se specijalizovati u istraživanjima u području robotike”, rekao je Daniel D. Lee. “New York je jedan od najvećih svjetskih gradova i sa ovim novim centrom bit ćemo u mogućnosti iskoristiti ogroman talenat u tom području. Također se radujemo saradnji sa vrhunskim univerzitetima i akademskim centrima u regiji.”

Centar se nalazi na 123 West 18th St u New Yorku. Svečanost povodom otvaranja centra je održana 7. septembra u New Yorku, sa oko 100 prisutnih zvanica, uključujući predsjednika kompanije Kima; Seunghwana Choa, izvršnog potpredsjednika kompanije Samsung Research; Geunbaea Leeja, direktora Samsungovog AI Centra u Seulu; profesora Daniela P. Huttenlochera, dekana Cornell Tech fakulteta, i profesora Davida Tanka, direktora Princeton Neuroscience instituta.”

“Oblast umjetne inteligencije je napravila revolucionarni pomak konačno prihvatajući neuronske mreže”, izjavio je H. Sebastian Seung. “Ovo je samo početak novog doba inovacija na polju umjetne inteligencije i mi iz Samsungovog AI centra za istraživanje u New Yorku smo ponosni što smo dio ovog uzbudljivog istraživanja.”

Svjetski AI centri će pridonijeti Samsungovom istraživanju na polju umjetne inteligencije svojim jedinstvenim regionalnim snagama i od Samsunga će se očekivati da širi svoje AI centre na druge tehnologije i područja bogata talentima kako bi osigurao svoje mjesto lidera u AI istraživanjima u industriji.

Za više detalja o kompaniji Samsung Research i svjetskim AI centrima posjetite zvaničnu Samsung Research web-stranicu http://research.samsung.com.

O autoru

Srodni članci