SAD na putu da postanu najveći svjetski proizvođač nafte

SAD na putu da postanu najveći svjetski proizvođač nafte

Sjedinjene Države su na dobrom putu da postanu najveći svjetski proizvođač nafte 2019. godine, saopštila je IEA (International Energy Agency).

Američka proizvodnja sirove nafte, koja iznosi 1,3 miliona barela dnevno, u odnosu na prošlu godinu, uskoro će prestići Saudijsku Arabiju i mogla bi da prestigne Rusiju do kraja godine. Na ovaj način SAD postaje “globalni lider” na tržištu nafte, saopštila je IEA u utorak.

Prethodni krah je prisilio američke proizvođače da znatno smanje troškove i postanu učinkovitije. Sada, kada su se cijene nafte oporavile, bušili su više bušotina i proizvodnja se ponovo pokrenula.

“Američki proizvođači uživaju u drugom talasu rasta, tako izvanrednom da bi u 2018. godini povećanje proizvodnje moglo biti jednako rastu globalne potražnje”, rečeno je ispred IEA.

IEA je podigla svoju prognozu za 2018. rasta globalne potražnje za naftom na 1,4 miliona b/d – na jaču globalnu ekonomiju, a ukupna potrošnja očekuje se na 99,2 miliona b/d.

Međutim, rast proizvodnje izvan OPEC-a, a koji će predvoditi SAD – ove će godine biti veći od očekivanog – 1,8 miliona b/d, uzevši u obzir ukupnu proizvodnju izvan kartela na 59,9 miliona b/d.

Ispred IEA je, između ostalog, rečeno kako ih situacija “podsjeća” na prvi talas američkog boma na škriljce, koji je bio podstaknut višim cijenama i koji je podstakao globalne proizvođače iz OPEC-a i Rusije da nastave sa tržišnim ratom.

Pomak u politici je napravljen 2017. godine, budući da su niže cijene nafte naštetile ekonomijama proizvođačkih zemalja. Zemlje bogate resursima su udružile snage kako bi kolektivno smanjile potrošnju za 1,8 miliina b/d, smanjile globalne zalihe i ojačale tržište nafte. Proizvodnja kartela sirove nafte u januaru je iznosila oko 32 miliona b/d.

Smanjenje poslovanja je podstaklo cijenu sirove nafte iznad 70 dolara po barelu, iako se od tada cijena korigovala usred globalnih finansijskih tržišnih previranja i svježih podataka koji pokazuju veća očekivanja za američku sirovu proizvodnju.

IEA je saopštila kako bi SAD ponovo mogle staviti globalne proizvođače na “zadnje noge” uprkos snažnom rastu globalne potražnje i smanjenju proizvođača, što dovodi do “izuzetno brzog pada” u globalnim zalihama. Komercijalne zalihe OECD-a su se smanjile u decembru za 55,6 miliona barela, što je najveći pad od februara 2011. godine, na nešto manje od 2,9 milijardi barela.

“Sa viškom koji je tako drastično smanjen, uspjeh izlaznog sporazuma može biti na dohvat ruke. To, međutim, nije nužno slučaj”, izjavila je IEA, dodajući kako se situacija sa nedavnim rastom cijena nafte i smanjenjem zaliha može preokrenuti.

Ipak, snabdijevanje u OPEC-ovoj članici Venecueli ostaje divlja karata, a svi budući poremećaji bi se odrazili i na tržište nafte, dodato je.

Veći globalni rast potražnje od trenutno predviđenog od IEA mogao bi, također, “pogurati” tržište nafte.

Izvještaj je kraći nego uobičajeno jer se od ove agencije očekuje godišnji izvještaj o stanju tržišta nafte, koji će biti objavljen 5. marta.

Izvor: Financial Times Prevod: Bankar.me

O autoru

Srodni članci