Ryanair pooštrava pravila za unos prtljaga u avion

Ryanair pooštrava pravila za unos prtljaga u avion

Irski niskotarifni avioprevoznik Ryanair će pooštriti pravila za unos prtljaga u avion od 15. januara.

Zbog sve većeg korištenja unosa dva besplatna prtljaga u avion (mala torba i kabinski prtljag) koje prouzrokuje velika kašnjenja i odlaganja letova prije svega zbog malog broja slobodnog mjesta u putničkoj kabini, Ryanair će od 15. januara 2018. primjenjivati sljedeća pravila.

Putnicima sa “Priority” ukrcavanjem u avion (uključujući i Plus, Flexi Plus & Family Plus) bit će omogućeno da u putničku kabini unesu dva prtljaga (malu torbu i kabinski prtljag). “Priority” ukrcavanje se može kupiti prilikom kupovine karte na sajtu Ryanaira po cijeni od 5 eura ili naknadno po cijeni od 6 eura sve do jednog sata prije samog leta.

Putnici koji nemaju ovakav vid ukrcavanja u avion bit će omogućeno da unesu malu torbu i svoj kabinski prtljag će morati da ostave prilikom izlaza iz gejta, a koji će besplatno biti odložen u prtljažnik aviona.

Ryanair je od 6. septembra prošle godine povećao nosivosti čekiranog prtljaga sa 15 kg na 20 kg. Za 20 kg putnik može za čekirani prtljag platiti 25 eura.

Iz Ryanaira poručuju da se nadaju da će na ovaj način motivisati one putnike koji nose sa sobom dva prtljaga u putničku kabinu, da veći prtljag čekiraju i samim ti da se izbegnu nepotrebne gužve, odnosno kašnjenja ili odlaganja samog leta.

bankar.me/V.P.

O autoru

Srodni članci