Ruski Gazprom 2019. započinje dostavu plina Kini

Ruski Gazprom 2019. započinje dostavu plina Kini

Ruski div Gazprom je objavio kako planira snabdijevanje Kine plinom preko istočne trase plinovoda Kina – Rusija u maju 2019. godine, a ne tokom 2018. kako je ranije bilo planirano, izvijestio je u četvrtak 21st Century Business Herald, pozivajući se na riječi potpredsjednika te kompanije Andreja Kruglova.

On je kašnjenje objasnio činjenicom da je bilo potrebno gotovo godinu dana kako bi se dobile sve potrebne saglasnosti nakon što je u maju 2014. potpisan sporazum. Dodao je pritom i kako su razgovori o zapadnoj trasi napredovali prema zreloj fazi.

Prema ugovoru koji je potpisan u prisustvu kineskog predsjednika Xija Jinpinga i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina, istočnom trasom plinovoda će se u Kinu, počevši od 2018. godine, prevoziti 38 milijardi kubnih metara prirodnog plina godišnje tokom perioda od 30 godina.

Kruglov je rekao kako se očekuje da bi količina plina koja će biti prebačena u Kinu mogla odgovarati, pa čak i premašiti 38 milijardi kubnih metara istočne rute s obzirom na to da se s plinskih polja u zapadnom dijelu Sibira može dostaviti i više.

Predviđa se kako će potrošnja plina u Kini doseći 360 milijardi kubnih metara, što čini 10 posto cjelokupne energetske kombinacije, što je više od 6 posto koliko je bilo 2014. godine, sudeći prema članku objavljenom u 21st Business Heraldu.

Kruglov je istakao kako je azijsko-pacifička regija, koja postaje sve važnija, od strateške važnosti za Gazprom. Dodao je, također, i kako su se azijski ulagači navedene ruske kompanije u protekle četiri godine udvostručili.

O autoru

Srodni članci