Rusija, Iran i Turska napuštaju dolar u trgovini

Rusija, Iran i Turska napuštaju dolar u trgovini

Direktor Centralne banke Irana Abdolanser Hemati saopštio je da je na sastanku sa predstavnicima Rusije i Turske razgovarao o korišctenju nacionalnih valuta umjesto dolara u međusobnoj trgovini, piše list „Teheran tajms“.

“Odlučili smo da radimo na sporazumima na sastanku sa direktorom Centralne banke Rusije u Moskvi“, prenosi agencija ILNA riječi direktora Centralne banke Irana.

U petak je Teheran bio domaćin razgovora lidera Rusije, Turske i Irana. Glavne teme diskusije su bili proces rješavanja krize u Siriji i situacija u provinciji Idlibu u toj zemlji.

Ranije je Erdogan pozvao na okončanje dominacije dolara u međunarodnoj trgovini i prelazak na trgovinu u nacionalnim valutama. Turski lider je istakao da se sistem vezan za dolar pretvorio u najveći problem, a trgovinski ratovi i protekcionizam primoravaju da se iskoriste nove strategije u mnogim oblastima. Cilj manipulacije deviznim kursevima je da se u pitanje dovede jaka i zdrava turska ekonomija, naglasio je Erdogan.

Sjedinjene Američke Države su 6. augusta ponovo uvele sankcije protiv Irana, koje su ranije suspendovane nakon postizanja Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu. Američki predsjednik Donald Trump je najavio početkom maja da se Washington povlači iz sporazuma sa Teheranom i obnavlja sve sankcije, uključujući i one protiv zemalja koje posluju sa tom državom.

Ranije je grupa senatora u Gornjem domu Kongresa SAD predložila na razmatranje zakon o antiruskim mjerama, uključujući i sankcije protiv novog državnog duga i državnih banaka. Američki eksperti sa kojima je razgovarao Sputnjik naveli su da je formulacija u predloženom dokumentu dvosmislena — iza nje bi mogla da se krije blokada fizičke imovine i svih operacija u dolarima za državne banke.

Odnosi između Washingtona i Ankare su se u posljednje vrijeme pogoršali, između ostalog i zbog slučaja američkog pastora Endrjua Brensona, kog su uhapsile turske vlasti. Ministarstvo finansija SAD-a je uvelo sankcije ministru pravde Turske Abdulahmitu Gulu i ministru unutrašnjih poslova Sulejmanu Sojluu, optužujući ih za „teška kršenja ljudskih prava“.

Zatim je predsjednik SAD-a Donald Trump udvostručio carine na aluminij i čelik iz Turske, što je dovelo do obaranja turske lire na historijski minimum. Ankara je kao odgovor naglo povećala carine na 22 vrste američke robe u vrijednosti od 533 miliona dolara.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci