Rusija i Saudijska Arabija produžile naftno partnerstvo na neodređeno vrijeme

Rusija i Saudijska Arabija produžile naftno partnerstvo na neodređeno vrijeme

Rusija i Saudijska Arabija pristale su na neodređeno vrijeme produžiti svoje naftno partnerstvo, a u nedavno potpisanom ugovoru propisuje se kako obje strane mogu u svakom trenutku početi s regulacijom proizvodnje nafte, navodi ruska agencija TASS, citirajući ministra energetike Aleksandra Novaka.

“Mislim da je okvir novog sporazuma jednak ranijem sporazumu, samo ćemo ovim putem institucionalizirati suradnju bez određivanja specifičnih količina. Ugovorom smo odredili mogućnost donošenja odluka ako i kada je potrebno“, rekao je Novak.

Upravo je stoga značenje ovog sporazuma vrlo hipotetsko budući da su uvjeti Novakovih navoda vrlo općeniti te nema odredbi o specifičnim količinama proizvodnje.

Rusija i OPEC sastati će se idućeg petka kako bi razgovarali o budućnosti dogovora vezanih uz proizvodnju. Moskva i Riyadh jasno su iskazali svoju orijentiranost prema povratku većoj proizvodnji kako bi ograničile rast cijena, no ostali članovi OPEC-a, posebice Irak i Iran, su protiv veće proizvodnje.

U subotu je Novak izjavio kako je sa svojim saudijskim kolegom Khalidom al-Falihom pristao predložiti skupini da od srpnja povećaju proizvodnju za 1,5 milijuna barela dnevno. No, konačna odluka mora biti jednoglasna za OPEC a mnogi analitičari očekuju da će sastanak biti bez ishoda.

Novak je naglasio: “Naš prijedlog vezan je isključivo za treći kvartal, a u rujnu ćemo razmotriti situaciju na tržištu i odlučiti o budućoj proizvodnji“.

Potreba za povećanjem proizvodnje pojavila se nakon što je zabilježen pad proizvodnje u Venezueli, a iransku proizvodnju ugrožava ponovno uvođenje američkih sankcija. Istodobno, globalna potražnja raste prema predviđanjima, što je u travnju gurnulo Brent sirovu naftu na više od 80 dolara po barelu. Ova cijena se međutim pokazala previsokom za najveće svjetske potrošače Kinu i Indiju, dok je predsjednik SAD-a pozvao na obuzdavanje cijena.

O autoru

Srodni članci