Rušenjem dogovora cijena nafte kreće prema 100 dolara

Rušenjem dogovora cijena nafte kreće prema 100 dolara

Američko rušenje nuklearnog sporazuma s Iranom zasigurno će se odraziti na cijenu nafte, ocjenjuju stručnjaci. Također, na testu je i jedinstvo Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Odraz na cijene

Cijena barela jučer se uoči objave odluke predsjednika Donalda Trumpa o sudbini sporazuma s Iranom spustila jedan posto na 75,5 dolara. Američki predsjednik je najavio za utorak objavu svoje odluku o daljnjem američkom učestvovanju u Zajedničkom sveobuhvatnom akcijskom planu (JCPOA), dokumentu kojim je početkom 2015. šest zapadnih država riješilo spor oko iranskog nuklearnog programa. Njime je Zapad ukinuo ekonomske sankcije Iranu i omogućio mu potpuni povratak na naftno tržište.

Zauzvrat je vlada u Teheranu trebala da omogući nesmetanu međunarodnu inspekciju nuklearnih postrojenja. Iako Iran nije prekršio svoj dio dogovora, Trump je od početka mandata snažno kritikovao sadržaj sporazuma, smatrajući ga vrlo lošim. U slučaju da sporazum bude srušen, a sankcije opet uvedene, strani analitičari smatraju da će time globalna ponuda biti siromašnija između 500.000 i miliona barela dnevno. To je količina, smatraju strani stručnjaci, koja će dati podršku rastu cijena. Bez sumnje, američko povlačenje iz sporazuma odrazit će se na cijene nafte, kaže za Poslovni dnevnik naftni stručnjak Davor Štern.

Sve opcije otvorene

“Ta korekcija se već dobrim dijelom dogodila rastom cijene nafte u očekivanju američke odluke. Kratkoročno, neke velike promjene neće biti, a što će biti u dužem roku teško je reći s obzirom na stav OPEC-a”, kaže Štern. U tom kontekstu, to će biti ispit jedinstva te organizacije, dodaje Štern. “Niko ne zna u kakvom je stanju iranska naftna industrija s obzirom na nabavku opreme za proizvodnju. Sve su opcije otvorene”, kazao je Štern.

Nakon ukidanja sankcija iranska proizvodnja nafte se vratila na nivo od četiri miliona barela dnevno. Poslovni portal CNBC prenosi analizu britanske banke Barclays koja smatra kako sporazum s Iranom nikako neće preživjeti u Trumpovom mandatu. S obzirom na to, ali i agresivniju američku politiku prema bliskoistočnim državama, poput Iraka, Sirije i Jemena, očekivano je da će to dati višegodišnji podsticaj rastu cijena nafte.

bankar.me

O autoru

Srodni članci