Aktuelno:
RS: Na račune leglo 2,52 miliona KM za podsticaj poljoprivredi

RS: Na račune leglo 2,52 miliona KM za podsticaj poljoprivredi

Agencija za agrarna plaćanja RS isplatila je juče 2,52 miliona KM po osnovu podsticaja za poljoprivrednu proizvodnju.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac ističe da su poljoprivrednici zadovoljni sa svime što Vlada RS i resorno ministarstvo čine i kada je riječ o dinamici isplate podsticaja i naknadi štete od suše.

“Očekujemo da će uskoro biti isplaćeni podsticaji za mlijeko za juli, a redovna isplata podsticaja je garancija da ćemo i mi sami dio štete od suše uspjeti nadoknaditi vlastitim novcem”, rekao je Usorac.

Vlada RS je na radno-konsultativnoj sjednici održanoj u ponedjeljak usvojila mjere za ublažavanje uticaja suše na poljoprivrednu proizvodnju, kojima će biti obezbijeđeno pet miliona KM za sufinansiranje nabavke opreme za navodnjavanje. Na sjednici je usvojena i mjera kojom je predviđeno usmjeravanje dodatnih pet miliona KM za podršku novom ciklusu proizvodnje.

Iz Vlade su naveli da će ova mjera biti realizovana tako što će biti povećan regres za plavi dizel za 20 %, odnosno sa 100 na 120 litara po hektaru obradivih površina, a biće regresirana i nabavka đubriva od 150 kilograma po hektaru. Istakli su da će za ove dvije mjere biti obezbijeđeno 2,62 miliona litara dizela i 19,68 miliona kilograma đubriva.

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci