Rothschild nezadovoljan ekonomskom situacijom u svijetu

Rothschild nezadovoljan ekonomskom situacijom u svijetu

Čuveni investicioni bankar Jacob Rothschild je nezadovoljan ekonomskom situacijom u svijetu, a posebno politikom američkog predsjednika Donalda Trumpa i smatra da dolar gubi lidersku poziciju.

Jacob Rothschild je tokom polugodišnjeg brifinga u svom investicionom fondu kritikovao Trumpovo rušenje statusa quo, čiji se najveći efekat vidi u međunarodnom monetarnom i trgovinskom sistemu koji dolar više ne smatra dominantnom valutom.

Rothschildu posebno smetaju trgovinski rat u kojem trenutno bitku vode SAD i Kina, kao i velika kriza u eurozoni nakon “Brexita”, te sve veći rast nacionalnih političkih opcija.

Kada se sve sabere i oduzme, Rothschild najviše brine historijski pad vlastitog biznisa.

Za vrijeme Trumpove administracije, njegov “RIT capital investment” je pao za rekordnih 47 posto na tržištu dionica, prenosi “Sputnik”.

Rothschild upozorava da pojedine europske zemlje ulaze u “potencijalno destruktivne” nivoe vanjskog duga.

On predviđa da će nova tržišta samo produbiti probleme, što zbog rastućih kamata, što zbog američke vanjske politike koja iscrpljuje likvidnost dolara.

Jacob Rothschild smatra da je jedini spas koordinisani međunarodni odgovor nalik novom svjetskom poretku, koji će srušiti eru populističkih protekcionista, poput Trumpa.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci