Roditeljski dopust: prednosti i mane zapošljavanja u svijetu

Roditeljski dopust: prednosti i mane zapošljavanja u svijetu

Sjedinjene Američke Države uvijek su imale iste pretenzije da budu vodeći svjetski hegemon i u zaokupljenosti željom za moći ona pravi propuste na mnogim važnim poljima. U SAD-u je lakše doći do posla nego u mnogim drugim državama, ali zato ako želite biti roditelj naći ćete se u nepovoljnom položaju.

Po zakonu, žene koje rade u kompanijama sa 50 i više zaposlenih imaju pravo na 12 sedmica porodiljskog dopusta. Kompanija mora ženi dati tih 12 sedmica slobodno, ali to ne znači da će joj taj period biti plaćen ili da će zadržati posao.

Predsjednik Barack Obama molio je Kongres da zahtijeva plaćeno porodiljsko odsustvo za sve zaposlene majke i očeve. On je rekao: ”Amerika je jedina napredna zemlja na Zemlji koja ne osigurava plaćeno bolovanje ili plaćeno porodiljsko odsustvo za naše radnike.” Jedine zemlje u svijetu koje još uvijek nemaju plaćeno porodiljsko odsustvo su Lesoto, Papua Nova Gvineja, Swaziland i Sjedinjene Američke Države.

U većini zemalja dopust za brigu o djetetu mogu kombinirati majka i otac. Uobičajeno vrijeme trajanja porodiljnog dopusta iznosi 14 mjeseci u Njemačkoj, od 14 do 18 mjeseci u većini zemalja kao što su Austrija, Belgija, Danska, Španija, Francuska, Poljska, Slovenija,  a više od 18 mjeseci u zemljama poput Češke, Bugarske, Mađarske, Finske i Slovačke.

Zamjenski prihod zaposlenih žena za vrijeme porodiljskog dopusta u zavisnosti od statusa žene, iznosi od 70% prosjeka plaće u Mađarskoj, Švedskoj i Italiji, do 100% u Austriji, Njemačkoj, Belgiji i Danskoj. Očevi nakon rođenja djeteta, također, imaju pravo na naknade pod određenim uvjetima koji se odnose na određena razdoblja rada u istog poslodavca.

Najbolja zemlja za rad roditelja je Švedska, gdje roditelji imaju do 480 slobodnih plaćenih dana po djetetu. Roditelji, također, mogu dijeliti  porodiljsko odsustvo, na način da jedan roditelj može iskoristiti dopust u periodu dok dijete ne napuni 8 godina.

Top 10 zemalja koje daju roditeljski dopust od 365 dana su: Albanija, Australija, BiH, Crna Gora, Srbija, Velika Britanija, Norveška, Bugarska, Češka Republika, a Hrvatska dopušta 406 dana.

Među 10 najgorih zemalja  za  traženje roditeljskog dopusta spadaju: SAD, Lesoto, Swaziland,  Nepal, Qatar, Libanon, UAE, Papua Nova Gvineja, Tunis, Paragvaj, Indonezija,  Južna Afrika i Gvatama.

U nastavku Vam donosimo zanimljivu infografiku koja slikovito prikazuje statističke podatke o najboljim i najlošijim uslovima za porodiljski dopust u svijetu.

porodiljsko-odsustvo

O autoru

Novinar portala Poslovnisvijet.ba

Srodni članci