Rekordni izvoz američke nafte

Rekordni izvoz američke nafte

Izvoz američke nafte je dostigao protekle sedmice rekordan nivo od 1,98 miliona barela dnevno, premašivši rekord postavljen sedam dana ranije od 1,5 miliona barela dnevno.

Na ovom nivou, SAD isporučuje svjetskom tržištu više nafte nego što su neke članice OPEC-a u stanju proizvesti (Venecuela, Nigerija). Ono što vodi ekspanziju izvoza je visoka razlika u cijeni između američkog WTI-ja i međunarodnog brenta koja se sada nalazi na nivou od oko 6,25 USD po barelu.

Kad se WTI trguje uz veliki diskont u odnosu na brent i druge strane reperne vrste nafte, to potiče sudionike na tržištu da kupuju američku naftu. Naravno, ova razlika mora biti dovoljno velika kako bi opravdala i troškove transporta. I dok analitičari vjeruju da ovaj nivo izvoza nije dugoročno održiv, očekivanja su da će se ovaj trend produžiti barem još mjesec-dva. Razlika u cijeni između brenta i WTI-ja je eksplodirala u septembru kada je uragan Harvey zatvorio četvrtinu američkih rafinerija što je smanjilo potražnju za sirovom naftom i značajno povećalo zalihe.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci