Rekordna američka proizvodnja spustila cijene nafte ispod 65 dolara

Rekordna američka proizvodnja spustila cijene nafte ispod 65 dolara

Cijene nafte su potonule u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 65 dolara nakon što su najnoviji podaci naznačili da je američka proizvodnja dosegla rekordan nivo, a dodatni uteg je bio i jači dolar.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala za 58 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 64,93 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,35 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 48 centi nižoj cijeni, od 61,31 dolar. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,60 dolara.

Naftna tržišta je uzdrmao jučer podatak vlade u Washingtonu da je američka proizvodnja u prošloj sedmici dosegla 10,25 miliona barela dnevno. Bude li potvrđen u pouzdanijem mjesečnom izvještaju, to će značiti da je dosegla rekordan nivo i da je SAD istisnuo Saudijsku Arabiju s pozicije drugog proizvođača u svijetu.

Vlada u Washingtonu je ujedno povisila prognozu prosječne ovogodišnje proizvodnje, na 10,59 miliona barela dnevno, što je za 320 hiljade barela dnevno više no što su prognozirali prije sedam dana.

“Sada je jasno da su cijene nafte krajem januara bile previsoke da na duži  rok sačuvaju ravnotežu na naftnim tržištima”, konstatiraju analitičari Commerzbanka u bilješci klijentima. “Razlog je taj što američka proizvodnja sada raste tako naglo da ponovo prijeti opasnost prekomjernog snabdijevanja ako se Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) dobrovoljno ne odrekne tržišnog udjela”, dodaju.

Dodatno je cijene pritisnuo i jači dolar, koji poskupljuje robu sa cijenama izraženim u zelenim novčanicama za imatelje ostalih valuta i time zauzdava potražnju.

Negativno je na tržišta utjecalo i ponovno otvaranje naftovoda u Sjevernom moru, signalizirajući opetovano povećanje ponude nakon jučerašnjeg zastoja.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u srijedu iznosila 64,30 dolara, što znači da je pala za 53 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

seebiz.eu/V.P.

 

O autoru

Srodni članci