Rekordi na Wall Streetu četvrti dan zaredom

Rekordi na Wall Streetu četvrti dan zaredom

Na Wall Streetu su i u četvrtak, četvrti dan zaredom, svi najvažniji indeksi dosegli rekordne nivoe jer su porasli izgledi da će Kongres prihvatiti reformu koja donosi porezno rasterećenje za većinu Amerikanaca.

Dow Jones je ojačao za 0,50 posto, na 22.775 bodova, dok je S&P 500 porastao za 0,56 posto, na 2.552 boda, a Nasdaq indeks za 0,78 posto, na 6.585 bodova.

Dobro raspoloženje na najvećoj svjetskoj berzi zahvaljuje se koraku naprijed u procesu prihvaćanja porezne reforme.

Jučer je Zastupnički dom u Kongresu prihvatio prijedlog fiskalne potrošnje u 2018. godini, koja sadrži legislativnu mogućnost da republikanci običnom većinom nadglasaju demokrate u Senatu po pitanju poreznog zakona.

“Uspon tržišta je uslijedio nakon što je Zastupnički dom prihvatio dio predsjednikova plana. Ne znam je li to znači da će cijeli taj plan proći svu potrebnu proceduru, no vidi se da su porasli prinosi na obveznice, te dionice u finansijskom i tehnološkom sektoru”, kaže Robert Pavlik, strateg u kompaniji Boston Private Wealth.

Predsjednik SAD-a Donald Trump prošle sedmice je predložio najveću poreznu reformu u posljednja tri desetljeća, kojom bi se smanjili porezi većini Amerikanaca.

No, kritičari kažu da Trumpov prijedlog najviše ide u korist bogatima i ‘businessu’ te da ne nudi rješenja kako nadoknaditi budžetske prihode, što bi moglo dovesti do povećanja deficita za hiljade milijardi dolara.

U Kongresu se očekuje velika borba oko Trumpova prijedloga, no ako uspije progurati tu reformu, bit će to njegova prva velika zakonodavna pobjeda od kada je u januaru uselio u Bijelu kuću.

Najviše su jučer, prosječno za 1,1 posto, porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru, a slijedio je finansijski sektor s rastom od 1 posto.

Dobro raspoloženje na tržištu se zahvaljuje i nizu podataka posljednjih dana koji ukazuju na stabilan rast američke ekonomije, što pokazuje, kažu analitičari, da je ono dovoljno snažno da izdrži novo povećanje kamatnih stopa.

Stoga su splasnule zabrinutosti da bi moguće povećanje kamatnih stopa američke centralne banke u decembru naštetilo ekonomiji.

I na većini europskih berzi cijene dionica jučer su porasle. Londonski FTSE indeks je ojačao za 0,54 posto, na 7.507 bodova, a pariski CAC za 0,30 posto, na 5.379 bodova. Frankfurtski DAX je oslabio za 0,02 posto, 12.968 bodova.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci