Rast njemačkog izvoza u augustu uprkos jačanju eura

Rast njemačkog izvoza u augustu uprkos jačanju eura

Njemačka vanjskotrgovinska aktivnost je ubrzana u augustu nakon što je izvoz nadmašio uvoz, pokazavši da najveća europska ekonomija dobro napreduje i u trećem kvartalu.

Sezonski prilagođeni izvoz je porastao za 3,1% u augustu, dok je uvoz skočio za 1,2%.

Prodaja na ino tržištu je zabilježila najbrži rast u posljednjih 12 mjeseci, ublaživši zabrinutost da bi jači euro mogao usporiti prodaju njemačke robe i usluga na međunarodnom tržištu.

Industrijska proizvodnja je tokom augusta zabilježila najveći mjesečni rast u šest godina, dok je IFO-ov indeks očekivanja izvoznih aktivnosti porastao u septembru, nakon što je povećana potražnja za njemačkom robom učinila industrijalce više optimističnim.

Sezonski prilagođen trgovinski suficit u augustu je dostigao 21,6 milijardi EUR, naspram augustovskih 19,3 milijarde EUR. Suficit tekućeg računa, koji obuhvata tok robe, usluga i investicija pao je na 17,8 milijardi EUR u odnosu na 19,6 milijardi EUR u julu.

U prvom kvartalu ove godine njemačka ekonomija je porasla na kvartalnom nivou 0,7%, u periodu april – juni za nijansu niže – 0,6%, vođena ličnom i državnom potrošnjom, s obzirom na to da potrošači koriste prednosti rekordno niskih kamata i dobre uposlenosti.

Ekonomisti ukazuju da najveći rizici po njemačku ekonomiju dolaze spolja, te da su to: geopolitički rizik, usporavanje američke i britanske ekonomije, te deflatorni pritisci u eurozoni.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci