Rast investicija u nekretnine u Srbiji

Rast investicija u nekretnine u Srbiji

U prvom polugodištu 2017. godine u Srbiji je, kao i prošle godine u isto vrijeme, zabilježena uvećana aktivnost investitora u izgradnju i komercijalne nekretnine, a polovina svih transakcija bila je u sektoru maloprodaje, zaključak je revizorske kuće KPMG, objavljen u publikaciji koja se bavi godišnjim pregledom finansiranja nekretnina u Europi od bankarskog sektora.

Strani investitori, posebno južnoafrički, izraelski i austrijski su preovladali na tržištu izgradnje i investiranja u nekretnine u Srbiji. Jedna od najvećih transakcija u prvih šest mjeseci 2017. godine je kupovina šoping centra Belgrade Plaza od izraelske kompanije BIG Shoping centres, koja je najavila i izgradnju tržnog centra u Beogradu, na Vidikovcu.

U prvom polugodištu 2017. godine bilo je značajnih ulaganja u izgradnju nekretnina od austrijske kompanije Immofinanz, češke kompanije RC Reinvest, dok je izraelska kompanija Aviv Arlon najavila razvoj maloprodajnih centara širom zemlje.

Također, južnoafrička kompanija NEPI je započela izgradnju Promenada Malla u Novom Sadu.

Istraživanje KPMG je pokazalo da investitori u Srbiji od ulaganja u nekretnine ostvaruju 9,25 posto prinosa od poslovnog prostora, 7,75 posto od maloprodaje u centru i 11,25 posto od ulaganja u industrijske objekte.

U Europi je ukupan obim investicija nastavio da se smanjuje drugu godinu zaredom dostigavši 116,9 milijardi eura u prvoj polovini 2017. godine što je za 10 posto manje u odnosu na isti period 2016.

Investitori i dalje najviše preferiraju ulaganje u poslovni prostor (41%) koje je dostiglo 48,7 milijardi eura, u maloprodaju (21%), industrijske nekretnine (11%), hotele (6%). Najveće smanjenje investicija se desilo u industrijskom sektoru (međugodišnji pad od 23%).

Investicije u nekretnine značajno su varirale u europskim zemljama. Njemačka sa 27 posto i Velika Britanija sa 24 posto su privukle više od polovine ukupnih europskih transakcija u prvih šest mjeseci ove godine. Špansko tržište se našlo na trećem mjestu u Europi sa rastom od 41 posto i investicijama od 8,1 milijarde eura.

Centralna i Istočna Europa (bez Rusije) ostvarila je transakcije u vrijednosti 5,6 milijardi eura što je manje od pet posto od ukupnih investicija u Europi. Ipak, ovaj region i dalje daje dobar rast za investitore od 10 posto na međugodišnjem nivou.

Među svim europskim zemljama najveći rast u prvom polugodištu 2017. godine ostvarila je Češka sa 118 posto, dok je Rumunija imala, također, značajan rast od 43 posto.

Iako je smanjeno ulaganje investitora iz Azije u Europu, ipak je njihov udio u ukupnim investicijama povećan na 14 posto. Ključne destinacije su Velika Britanija, Francuska i Centralna i Istočna Europa.

Investitori sa Bliskog istoka su smanjili u 2016. godini investicije za 41 posto u odnosu na 2015. dok je većina njihovih investicija realizovana u Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci