Rast indeksa na Wall Streetu uoči sastanka Fed-a

Rast indeksa na Wall Streetu uoči sastanka Fed-a

Cijene dionica na Wall Streetu su porasle za 1% zahvaljujući dobrim pokazateljima iz američke ekonomije, ali nije vladala euforija zbog mogućeg povećanja kamatnih stopa.

Dow Jones je ojačao za 1,40%  na 16.599 poena, S&P 500 je porastao za 1,28% na 1.978 poena, a Nasdaq indeks za 1,14% na 4.860 poena. Svih 10 sektora S&P 500 indeksa zabilježili su rast cijena dionica, od čega je najviše ojačao industrijski sektor za 1,7%.

Jučerašnji podaci su pokazali da potrošnja Amerikanaca raste, pa je i promet u trgovini namalo u augustu porastao za 0,4%. Postoji mogućnost da će Fed povećati kamatne stope nakon ovakvih podataka. Ukoliko Fed odgodi povećanje kamatnih stopa to bi značilo da očekuje pogoršanje situacije zbog potresa na finansijskom tržištu izazvanih devalvacijom kineskog juana i slabljenjem njihove ekonomije. Ukoliko povećaju kamatne stope to bi bilo prvo povećanje od 2006. godine.

Rast kineske ekonomije se već određeni vremenski period usporava unatoč mjerama kineskih vlasti u cilju poticanja rasta – smanjenje kamata i rezervi banaka, do reformi finansijskih tržišta. Za sada ove mjere ne daju vidljive rezultate, pa bi BDP Kine u trećem tromjesečju mogao biti niži od 7%.

Uprkos rastu cijena dionica, na tržištu nije vladala euforija pa je obim trgovanja bio 5,8 milijardi dionica, iako je prosječan dnevni obim 8 milijardi. Cijene dionica su i na europskim tržištima porasle, pa je londonski FTSE indeks porastao za 0,87%, na 6.137 poena, frankfurtski DAX za 0,56%, na 10.188 poena, a pariski CAC za 1,13% na 4.569 poena.

O autoru

Novinar portala

Srodni članci