Rast berzanskih indeksa u 2018. usporava na pet posto

Rast berzanskih indeksa u 2018. usporava na pet posto

Prognoze analitičara o kretanju dionica ove i iduće godine.

Europske i američke berze ove godine nizaju nove rekorde, a daljnji uspon se očekuje i iduće, ali nešto slabijim tempom.

Prognoze analitičara u anketi Reutersa sugeriraju kako će nakon dvocifrenih prinosa u ovoj godini berzanski indeksi iduće godine porasti oko pet posto. Europske dionice ovogodišnji porast vrijednosti mogu zahvaliti ekonomskom oporavku i dobrim finansijskim rezultatima kompanija.

Test izdržljivosti

No, iduće godine europske berze očekuje veliki “test izdržljivosti” u obliku početka smanjivanja monetarnih poticaja Europske centralne banke (ECB).

Podsjetimo, tržište smatra da će ECB započeti sa smanjivanjem poticaja početkom iduće godine, a službena najava se očekuje na zasjedanju krajem ovog mjeseca. Analitičari u Reutersovoj anketi očekuju da će indeks “blue chipova” eurozone STOXX 50 ove godine porasti 11 posto na 3649 bodova. Inače, u petak oko 15 sati njegova vrijednost je iznosila 3610 bodova.

No, analitičari očekuju da će polagani zaokret u ECB-ovoj politici srezati taj rast upola, pa bi STOXX 50 kraj 2018. godine trebao dočekati na 3.850 bodova ili 5,5 posto više. Širi indeks STOXX 600 ove godine će ojačati za 9,3 posto na 395 bodova, dok bi kraj iduće godine mogao dočekati na 420 bodova što je sedam posto više.

Uzrok sporijem tempu rasta leži u očekivanju da će zaoštravanje ECB-ove politike i podizanje kamatnih stopa s jedne strane pozitivno djelovati na banke, ali će se negativno odraziti na zaduženije sektore poput telekoma i distributera energije.

Što se tiče berzi u dvije najveće europske ekonomije, njemački DAX bi trebao ove godine preći rekordni nivo od 13.000 bodova čime bi zabilježio godišnji rast od 13 posto. Iduće godine ga očekuje dodatnih pet posto rasta. Francuski CAC ove godine će ojačati 11 posto te sedam posto u 2018. godini, smatraju analitičari.

Utjecaj FED-a

Na Wall Streetu dolazak 2018. neće označiti završetak “bikovskog tržišta” koje traje već osam neprekidnih godina.

No, koliko će “bikovi” dalje trčati ovisi kao i u europskom slučaju o potezima centralne banke, odnosno mogućnosti daljnjeg rasta ekonomije uz nova podizanja kamatnih stopa FED-a. Reutersova anketa kazuje da će S&P 500 ovu godinu dočekati na 2525 bodova što je 13 posto iznad vrijednosti s kraja prošle godine.

To bi značilo da bi S&P 500 morao oslabjeti jer se u četvrtak zaustavio na 2552 boda. Medijan predviđanja za iduću godinu pokazuje vrijednost od 2675 bodova ili šest posto više. Dow Jones bi kraj 2017. trebao dočekati na 23.000 bodova ili 16 posto iznad nivoa s kraja 2016. Iduće godine ga očekuje šest posto rasta.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci