Rast albanskog turizma, sve više gostiju iz EU

Rast albanskog turizma, sve više gostiju iz EU

Albanski turizam je zabilježio pozitivan porast u 2015. godini u pogledu broja posjetilaca. Prema podacima Banke Albanije, broj turista se povećao za 12 posto u prvih devet mjeseci 2015. godine poređenju s istim periodom prethodne godine.

Došlo je do promjene porijekla turista u 2015. godini. U posljednjih nekoliko godina turisti su uglavnom dolazili iz Makedonije i Kosova. Međutim, u posljednjoj turističkoj sezoni došao je veliki broj turista iz Slovenije, Slovačke, Češke Republike, Poljske, Norveške, Švedske, Italije, Austrije, Danske, Njemačke i Francuske.

Najveći izazov u 2016. godini za privlačenje većeg broja turista bit će kvalitet usluge i uslužna industrija.

Očekuje se da će usvajanje novog zakona o turizmu povećati disciplinu u industriji, nakon pokretanja implementacije standarda i klasifikacije, kazali su stručnjaci.

Što se tiče tržišta, na osnovu izvještaja turističkih agencija i medija, najveći broj turista dolazi iz istočne Europe.

Promovisanje turizma je stalno u porastu u posljednje dvije godine, a budžet se u ovom sektoru povećao.

Albanija redovno učestvuje na nekoliko međunarodnih turističkih konferencija i sajmova. Što se tiče najviše posjećenih lokacija, obala zauzima prvo mjesto, što je sezonski turizam.

Prioritet je čistoća plaža, morske vode, upravljanje obalama i drugim aktivnostima.

Ideja da se ukinu sezone u turizmu zahtijeva detaljnu strategiju i specifične investicije. Planinski i ruralni turizam trebaju biti prioriteti za podsticanje ekonomskog rasta države, prenosi ATA.

Fena/V.P.

O autoru

Srodni članci