Rafinerija ulja Modriča: Akumulirani gubitak 55 miliona KM

Rafinerija ulja Modriča: Akumulirani gubitak 55 miliona KM

Rad Rafinerije ulja Modriča je zbog nagomilanih milionskih gubitaka pod znakom pitanja ukoliko izostane podrška matičnog društva, odnosno ruskih vlasnika, upozorili su revizori.

Ovo preduzeće je u 2016. godini ostvarilo gubitak od 1.037.270 KM, a akumulirani finansijski minus je iznosio čak 55.028.482 KM, prenosi Fena.

“Navedene okolnosti i ukazuju na postojanje značajne neizvjesnosti u mogućnosti da Rafinerija nastavi poslovati na principu vremenske neograničnosti poslovanja bez daljnje podrške krajnjeg matičnog društva”, upozoreno je u nekonsolidiranom izvještaju nezavisne revizorske kuće“KPMG B-H“ o poslovanju ovog preduzeća u 2016. godini.

Revizori su dali mišljenje s rezervom o poslovanju Rafinerije ulja Modriča jer postoje indikacije i da bi nadoknadivi iznos nematerijalnih sredstava te nekretnina, postrojenja i opreme mogao biti niži od njihove neto sadašnje vrijednosti u iznosu od 158.004.109 KM. Rukovodstvo preduzeća nije napravilo formalnu procjenu nadoknadivog iznosa, a sporni su i popisi zaliha.

U prošloj godini broj zaposlenih u Rafineriji je smanjen za 47, a slabije je poslovala u odnosu na 2015.

Ukupni prihodi na kraju 2016. godine su iznosili 28,7 miliona KM, a godinu ranije 32,6 miliona KM.

Najznačajniji pad prihoda, prema finansijskom izvještaju, zabilježen je od prodaje učinaka povezanim osobama sa 29,9 miliona u 2015. na 27,8 miliona KM u prošloj godini.

Kada su u pitanju rashodi, najznačajnije smanjenje je zabilježeno na poziciji plaća zahvaljujući smanjenju broja radnika. Rafinerija je na kraju 2016. imala 379 zaposlenih, a godinu ranije 426.

Gotovo kompletan iznos kratkoročnih potraživanja se odnosi na potraživanja od povezanih pravnih subjekata.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci