Radionica o pravilima EBRD-a u Banja Luci: Edukacijom do sredstava

Radionica o pravilima EBRD-a u Banja Luci: Edukacijom do sredstava

U organizaciji Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine danas je u Banja Luci počela dvodnevna radionica o politikama i pravilima ove banke za sve koji učestvuju u sistemu javnih nabavki u BiH.

Đenan Salčin, direktor Agencije za javne nabavke BiH istakao je da je cilj radionice da se ugovorni organi odnosno velika javna i privatna preduzeća u BiH upoznaju sa pravilima EBRD-a i određenim izmjenama jer su to najpovoljnija sredstva na tržištu, povoljnija od komercijalnih kredita.

“Kada se radi o infrastrukturnim projektima radi se o trošenju javnog novca i u tom slučaju nastojimo da se ta potrošnja svede na minimum”, kazao je Salčin.

Objasnio je da se pri apliciranju mora kvalitetno pripremiti projekat, zapravo ubjediti kreditora da odobri sredstva.

“Vidjeli smo u prethodnih sedam, osam godina koliko apliciramo da radimo određene greške koje nažalost Evropska komisija, odnosno kreditni odbor EBRD banke ne prašta. Nemate priliku za popravni, ta sredstva odu u neke druge svrhe, neke druge zemlje. To nastojimo ispraviti”, naglasio je Salčin i dodao da na ovoj radionici učestvuje 160 osoba iz cijele BiH.

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci