PwC: Kompanije se okreću uvođenju blockchaina u poslovanje

PwC: Kompanije se okreću uvođenju blockchaina u poslovanje

84% ispitanih direktora uključenih u PwC-ovo istraživanje izjavljuje kako je pokrenulo blockchain inicijative – 15% ih je u potpunosti zaživjelo. Novo PwC-ovo istraživanje „Blockchain je stigao. Koji je Vaš sljedeći korak?“ ispitalo je 600 rukovodilaca u 15 zemalja i teritorija o njihovom razvoju blockchaina te o njihovom mišljenju o potencijalu blockchaina.

S obzirom na to da blockchain tehnologija mijenja poslovanje i trgovinu, istraživanje je zabilježilo do sada najjasniji pokazatelj bojazni organizacija da će zaostati uslijed globalnog razvoja blockchain tehnologije koja otvara mogućnosti kao što su manji troškovi, veća brzina te transparentnost i sljedivost.

Četvrtina ispitanih rukovodilaca je zabilježila kako su u njihovim organizacijama ili u toku (10%) ili potpuno primijenjeni (15%) pilot-projekti implementacije blockchain tehnologije. Gotovo trećina (32%) razvija projekte, a petina ih (20%) sprovodi istraživanja na tom području.

SAD (29%), Kina (18%) i Australija (7%) trenutno se smatraju najnaprednijima u razvoju blockchain projekata. Međutim, ispitanici vjeruju da će u roku od tri do pet godina Kina prestići SAD (30%) i time premjestiti središte utjecaja i aktivnosti koje se trenutno nalazi u SAD-u i Europi.

Istraživanje je pokazalo kako razvoj finansijskih usluga dominira na području blockchain tehnologije pri čemu 46% ispitanih smatra kako one trenutačno predstavljaju vodeći sektor, a 41% smatra kako će to biti slučaj u bližoj budućnosti (u roku od 3 do 5 godina).

Ispitanici smatraju da sektori s rastućim potencijalom u periodu od sljedećih 3 do 5 godina uključuju energetiku i komunalne usluge (14%), zdravstvo (14%) i industrijsku proizvodnju (12%).

„Ono što su nam rukovodioci pokazali jeste da niko ne želi da ga blockchain zaobiđe, bez obzira što su u ovoj ranoj fazi njegovog razvoja još uvijek prisutne bojazni vezane uz povjerenje i regulativu,“ izjavio je Steve Davies, PwC-ov voditelj usluga vezanih za blockchain.

„Dobro osmišljen blockchain ne samo da ukida posrednike već ujedno smanjuje troškove, povećava brzinu, doseg, transparentnost i sljedivost mnogih poslovnih procesa. Poslovni argumenti mogu biti uvjerljivi ako organizacije razumiju što im je konačan cilj u korištenju te tehnologije i usklade ga sa svojim ustrojem.“

Najveće prednosti blockchain tehnologije će se razviti i ostvariti putem zajedničkih platformi unutar sektora. No, istraživanje pokazuje da se ovo neće dogoditi ako se kompanije u svakom sektoru, uključujući konkurente, ne usaglase po pitanju zajedničkih standarda i saradnje.

Unatoč potencijalu ove tehnologije, ispitanici su naveli povjerenje kao jednu od najvećih prepreka usvajanju blockchaina. 45% ispitanika smatra to preprekom za usvajanje blockchain tehnologije: 48% vjeruje kako je prepreka regulatorna neizvjesnost. Povjerenje među korisnicima najviše zabrinjava ispitanike u Singapuru (37%); UAE (34%) i Hong Kongu (35%), odražavajući, dijelom, dominaciju finansijskih usluga u razvoju blockchaina. Zabrinutost po pitanju regulatorne neizvjesnosti naizraženija je u Njemačkoj (38%); Australiji (37%) i UK (32%).

„Blockchain bi prema svojoj definiciji trebao povećati povjerenje. No, u stvarnosti kompanije se na gotovo svakom koraku suočavaju s pitanjima povjerenja. Ako se na samom početku ne uspostavi jasan poslovni plan, doći će do zastoja u realizaciji projekata“, nastavlja Steve Davies iz PwC-a. „Preduzeća moraju uložiti više truda kako bi ugradili u vlastito poslovanje načine rješavanja pitanja povjerenja i regulative.“

„Razvoj i implementacija blockchaina kako bi se ostvario njegov puni potencijal nije IT projekat. To je transformacija poslovnih modela, uloga i procesa. Za to je potreban jasan poslovni plan, ekosistem koji će osigurati podršku te pravila, standardi i fleksibilnost za postupanje s povezanim regulatornim promjenama.“

Jedno od troje ispitanih koji su zabilježili malo ili nikakvih aktivnosti s blockchainom, kao razlog za izostanak napretka naveli su troškove (31%), nesigurnost oko toga kako započeti (24%) te pitanja upravljanja (14%).

Istraživanje je prepoznalo četiri ključna područja na koja se potrebno usredotočiti prilikom razvijanja internih ili sektorskih platformi:

Izrada poslovnog plana: organizacije mogu započeti s aktivnostima u malom obimu, ali moraju naznačiti jasnu svrhu inicijative kako bi je ostali sudionici mogli poistovjetiti te se tome prilagoditi.
Izgradnja ekosistema: Sudionici iz različitih preduzeća unutar istog sektora bi se trebali okupiti kako bi izradili zajednički skup pravila za upravljanje blockchainom.

Od 15% ispitanika koji već primjenjuju blockchain, 88% su već bili voditelji ili aktivni članovi blockchain konzorcija.

Razvoj mogućnosti onoga što korisnici mogu vidjeti i primijeniti: partneri trebaju pravila i standarde za odobrenje pristupa. Uključivanje stručnjaka za rizike na području prava, usklađenosti i kibernetičke sigurnosti od samog početka omogućit će postavljanje okvira za blockchain kojima će regulatorna tijela i korisnici vjerovati.

Upravljanje regulatornom neizvjesnošću: Istraživanje upozorava kako bi tokom sljedećih godina oni koji razvijaju blockchain tehnologije trebali pratiti, ali ne čekati kako će se regulatorni zahtjevi promijeniti u sljedećim godinama. Ključno je povezati se s regulatornim tijelima kako bi sudjelovali u oblikovanju razvoja cjelokupnog okruženja.

O autoru

Srodni članci