Aktuelno:
Prva podvodna bežična mreža

Prva podvodna bežična mreža

Norveška čini zanimljiv korak prema naprijed u svrhu poboljšanja sigurnosti pri izvlačenju nafte ispod površine mora. Često dolazi do problema izlijevanja „crnog zlata“ pa to ima posljedice i na okoliš, a to je nešto što se želi umanjiti da napravi što manje štete. I čini se da su Norvežani uspjeli – prvom podvodnom bežičnom mrežom!

Sve zajedno funkcioniše tako da ako dođe do izlijevanja, iznimno brzo može se proslijediti ta informacija brodovima, avionima i svima koji su u blizini same bušotine. S obzirom na to da je dosad sve bilo iznimno sporo, ovakvo rješenje trebalo bi važno ubrzati priču i omogućiti nikad bolju situaciju u slučajevima manjeg ili većeg kvara.

Sama mreža se gradi na površini brodova ili aviona koji sudjeluju u sanaciji pri izlijevanju nafte. Uz to, norveške vlasti postavljaju MBR (Maritime Broadband Radio) na sva vozila Obalne straže. Tako nešto imat će i svi brodovi kompanija koje sudjeluju u izvlačenju nafte, kao i onih koji sudjeluju u nadgledanju i zaštiti okoliša. Dakle, svi akteri su uključeni u ovu zanimljivu priču.

Sama brzina prenosa podataka iznosi 15Mbps, a frekvencijski obim je 5GHz. Domet same mreže je 50 kilometara u svim smjerovima i to bi trebalo biti dovoljno za pravovremenu reakciju, bez ikakve sumnje.

Naravno, ovo nije prvi put da nalazimo “internet ispod površine mora”, ali prvi put riječ je o bežičnom. Dosad se komunikacija osiguravala podvodnim kablovima. Primjera radi, u svijetu su 263 takva kabla koja su aktivna i na mjesečnoj bazi “nose” 51 milijardu gigabajt. Također, osim rasterećenja, takvo povezivanje je jeftinije i može biti praktičnije.

Upravo na tako nešto ciljaju u Norveškoj, ulaganjem u ovakav tehnološki napredak može se uštedjeti mnogo pravovremenom reakcijom svih odgovornih za izvlačenje nafte.

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci