Prva međunarodna naučna konferencija o digitalnoj ekonomiji

Prva međunarodna naučna konferencija o digitalnoj ekonomiji

Međunarodna naučna konferencija o digitalnoj ekonomiji DIEC 2018, prva ovakve vrste u Bosni i Hercegovini, održat će se u Tuzli 11. maja u organizaciji tuzlanske visoke škole Internacionalna poslovno-informaciona akademija.

Kako je za Oslobođenje kazao Damir Bećirović, direktor IPI akademije i predsjednik Organizacionog odbora konferencije DIEC 2018, ovo je jedna od prvih konferencija ove vrste u regionu.

Ideja

“Ovo je sigurno prva konferencija ove vrste u BiH. Ideja postoji već tri godine, koliko nam je otprilike i trebalo da sazrijemo i da stvorimo uslove i kapacitete za organizovanje ovakvog eminentnog skupa”, kazao je Bećirović.

Naučna konferencija će rezultirati i izdavanjem zbornika 24 naučna rada, koja će 11. maja biti prezentirana na skupu u tuzlanskom BKC-u. Prateći praksu da visoka učilišta organizuju naučne konferencije i IPI akademija se odlučila na ovakav potez.

“Krovna tema konferencije jeste digitalna ekonomija, ali tu je i širok raspon povezanih podtema, kao što su poslovni informacioni sistemi, IT menadžment, e-uprava, e-legislativa, zaštita privatnosti i slično”, kazao je predsjednik Programskog odbora profesor Haris Hamidović.

Podrška

Iako još nije održana ni ova konferencija, zbog velikog interesovanja već postoje planovi da se konferencija organizuje i naredne godine. Održavanje konferencije u cijelosti je organizovala i isplanirala IPI akademija, uz podršku institucija lokalne i kantonalne vlasti, kao i stalnih saradnika ove visoke škole.

O autoru

Srodni članci