Promet na Banjalučkoj berzi pao za 138 miliona KM

Promet na Banjalučkoj berzi pao za 138 miliona KM

Promet na Banjalučkoj berzi u prošloj godini je iznosio 478 miliona KM i manji je za čak 138 miliona u odnosu na godinu ranije.

U ukupnom prometu javne ponude, odnosno obveznice i trezorski zapisi su učestvovali sa 81 posto, redovan promet sa 12 posto, dok se ostatak prometa odnosio na blok poslove i aukcije za paket dionica.

„Ukupan promet je manji za 138 miliona KM u odnosu na 2016. godinu. Redovan promet je manji za 68 miliona. Javne ponude hartija od vrijednosti su manje za oko 73 miliona KM, dok je rast je zabilježen kod blok poslova i aukcija za paket dionica. Manji obim javnih ponuda je utjecao na pad prometa“, kažu iz Banjalučke berze.

Navode da u prošloj godini nije bilo značajnijih promjena na tržištu te da investitori i dalje više kupuju obveznice, dok interesovanje za dionicama posljednjih godina stagnira.

„Očekivanja su da će u 2018. godini najveće interesovanje investitora biti za dužničke instrumente kao i prethodnih nekoliko godina“, kazali su iz Berze.

U posljednje vrijeme sa berze je delistiran značajan broj preduzeća, te se njihovim dionicama ne trguje i to je jedan od razloga pada prometa.

Skoro polovina svih listiranih preduzeća je imala neku vrstu transformacije, ili su povučena sa berze, ili su otišla u stečaj, tako da se smanjio broj vlasničkih hartija. Samo po tom osnovu promet dionicama je smanjen. Posljednjih godina dominiraju državne hartije od vrijednosti, veoma malo je bilo korporativnih emisija, a tek nešto malo municipanih.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci