Proizvodnja zdravih grickalica uspješno startovala

Proizvodnja zdravih grickalica uspješno startovala

Zahvaljujući donacijama Europske unije kroz projekat Lokalni integrisani razvoj (LIR), u saradnji sa Gradom Tuzla i UNDP-om, podržani su projekti Poljoprivredne zadruge Agropromet u Siminom Hanu, te kompanije Tradicionalni i stari obrt “BUENO”, koja posluje u JP RPC Tuzla-Inkubator “Lipnica” d.o.o, a čija je djelatnost proizvodnja slatkih prehrambenih proizvoda.

Tim povodom šef Delegacije EU i specijalni predstavnik Europske unije u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović posjetili su u četvrtak, 5. jula ova dva subjekta.

Europska unija je donirala sredstva za projekat hladnjače pri Poljoprivrednoj zadruzi, te sedam hiljada konvertibilnih maraka sredstava za unapređenje proizvodnje kompaniji BUENO. Ukupna vrijednost nabavke hladnjače je iznosila 85.000 KM, od čega je oko 60.000 KM donacija EU, putem UNDP/LIR projekta, a 25.000 KM je sufinansiranje Grada Tuzla.

“Firma BUENO, kao firma koja je nedavno startala, bavi se proizvodnjom, zdravih grickalica, bezglutenskih grickalica i gumenih bombona, ali na bazi prirodnih boja. Vještačka boja košta 20,00 KM, jedan kilogram, a 300,00 KM prirodna. I dobro to ide, mi smo to podržali, kroz LIR projekat, u partnerstvu sa UNDP BiH, a zahvaljujući sredstvima EU. JP RPC Tuzla-Inkubator “Lipnica” d.o.o. i služi za to da firma prvih šest mjeseci nikako ne plaća kiriju, a onda narednih šest mjeseci plaća 30%, pa se tako penje procenat, a i kad plaća 100% kirije, onda je to najmanja moguća kirija u gradu”, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Projekat lokalnog integrisanog razvoja (LIR) finansira Europska unija, a realizuje UNDP u BiH, sprovodi se u 21 gradu i općini u Bosni i Hercegovini. LIR projektom se pomaže lokalnim vlastima da riješe tri važna problema – da unaprijede svoje usluge i smanje troškove administracije, da investiraju u infrastrukturu, i da rade na otvaranju novih radna mjesta za socijalno ugroženo stanovništvo.

O autoru

Srodni članci