Prognoze veće američke proizvodnje zakočile cijene nafte ispod 63 dolara

Prognoze veće američke proizvodnje zakočile cijene nafte ispod 63 dolara

Cijene barela nafte su se zadržale u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 63 dolara nakon što je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) povisila prognozu rasta proizvodnje nafte u SAD-u 2018. godini.

Na londonskom tržištu cijena barela je ostala nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 62,49 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 56,57 dolara.

IEA je danas objavila da bi američka proizvodnja sirove nafte u sljedećoj godini trebala porasti za 870.000 barela dnevno, što je 80 hiljada barela dnevno više nego što su prognozirali su novembru.

Njihova procjena odražava izmijenjenu prognozu Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Vlade Sjedinjenih Država. OPEC je podigao procjenu rasta proizvodnje nafte u SAD-u u 2018. na 1,05 miliona barela dnevno, a američka vlada na 780.000 barela dnevno.

“IEA je slijedila smjer koji je američka vlada skicirala prekjučer, a OPEC jučer”, konstatira Bjarne Schieldrop iz SEB Banka, dodajući da bi aktualne procjene mogle biti i dodatno povišene.

Kapital se slijeva u američku proizvodnje nafte iz škriljaca i na SAD bi do 2025. godine moglo otpadati čak 80 posto ukupnog povećanja proizvodnje nafte u svijetu, smatraju u IEA-i.

U agenciji očekuju da će u prvoj polovini iduće godine višak na tržištu nafte iznositi 200.000 barela dnevno da bi u drugoj polovini tržište bilježilo manjak u istom obimu. To znači da bi u cjelini gledano tržište iduće godine trebalo biti “skoro uravnoteženo”.

U Londonu cijene podržava prekid isporuka nafte cjevovodom Forties, za kojeg se očekuje da će trajati nekoliko sedmica. Operater Ineos je proglasio “višu silu”, saopštio je u srijedu izvor upoznat s tom pitanjem.

Podršku cijenama pruža i pad američkih zaliha sirove nafte u prošloj sedmici, za 5,1 milion barela, na najniži nivo od oktobra 2015. godine, pokazuju podaci američke vlade.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u srijedu iznosila 61,50 dolara, što znači da je bila 1,25 dolara manja u odnosu na prethodni dan trgovanja.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Srodni članci