Procvat tržišta zelenih obveznica u Australiji

Procvat tržišta zelenih obveznica u Australiji

U idućih pet godina više od 30 postrojenja obnovljive energije će započeti sa radom širom Australije. Tržište zelenih obveznica Australije je brzo rastuće i sigurno je da će investicije pomoći pri izgradnji ovog kapaciteta.

Prema analizi Clean Energy Finance Corporation (CEFC) australsko tržište zelenih obveznica je udvostručeno u prvoj polovini 2015. Do kraja godine će prevazići iznos od 2 milijarde australskih dolara kumulativno, čime će privući više od 100 institucionalnih investitora. Sve obveznice su u cjelosti upisane neposredno nakon objave, a potražnja je bila toliko obimna da je iznos preplaćen.

Ovo je jasan pokazatelj da su investitori zainteresirani za zelene obveznice i da uspjeh posljednje emisije zelenih obveznica pokazuje da, ako bude ponude obveznica, bit će i kupaca za njih.

Globalni trend

Globalni trend tržišta zelenih obveznica jedan je od najbrže rastućih u svijetu, s obzirom na izdvajanja od gotovo 50 milijardi dolara prošle godine. Samo se ove godine očekuje da će ulaganje u zelene obveznice biti više od 100 milijardi dolara. Iako je globalno tržište obveznica osnovano prije više od deset godina, prva obveznica, denominirana u australski dolar, na tržištu Australije izdana je tek prošle godine.

Prva ponuda Kangaroo zelenih obveznica od Svjetske banke privukla je 300 miliona dolara od investitora. Uslijedilo je izdavanje obveznica National Australia Bank od 300 miliona dolara za klimatske ili zelene obveznica 2014. godine i 600 miliona Kangaroo zelenih obveznica izdanih od Njemačke razvojne banke u 2015. godini. Najveće izdavanje australskih obveznica do danas je nedavno izdavanje zelenih obveznica ANZ-a od 600 miliona dolara.

Iako je australsko tržište u zaostatku za međunarodnim tržištem zelenih obveznica, postoji ogroman potencijal za rast na tom tržištu u idućih deset godina. Ukoliko nastavi ovaj trend rasta, ovo tržište će lahko nadmašiti 3 milijarde do kraja slijedeće godine.

Zelene obveznice, odnosno rastuće austalsko tržište obveznica ključno je za privlačenje investitora da ulažu u obnovljive izvore energije u narednih pet godina.

solar-and-wind-energy

Više od 70% australskih zelenih obveznica koristit će se za projekte obnovljive energije. Već će sada 18 potencijalnih vjetrenjača i solarnih projekata u Victoriji, Južnoj Australiji, Tasmaniji, Zapadnoj Australiji, New South Wales i Australian Capital Territory imati koristi od sredstava prikupljenih na tržištu zelenih obveznica Australije.

S ciljem od 30.000 GWh obnovljive energije, koji je je propisan zakonom, bit će potrebno ulaganje od 10 do 15 milijardi dolara u obnovljive izvore energije u narednih pet godina. Rastuće tržište zelenih obveznica Australije izvor je kapitala i privlačenja većeg broja investitora za ovaj sektor, koji će imati velikih problema da osigura potreban nivo obnovljivih izvora energije kako bi se podržao ekonomski rast Australije.

O autoru

Novinar portala

Srodni članci