Privrednici iz Turske zainteresovani za ulaganja u Distrikt Brčko

Privrednici iz Turske zainteresovani za ulaganja u Distrikt Brčko

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić rekao je da je ova lokalna zajednica otvorena sredina koja želi da privuče što veći broj investicija, ali da je važno da sva ulaganja i privredne aktivnosti budu usklađene i sa Privrednom komorom Brčko distrikta i većim angažmanom Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu. 

“Buduće privredne aktivnosti na prostoru Distrikta Brčko ne smiju da se odvijaju na štetu onih koji trenutno egzistiraju i rade u privrednoj djelatnosti na prostoru distrikta Brčko”, rekao je Milić nakon sastanka predstavnika Vlade Brčko distrikta sa delegacijom turskog grada Kajseri.

Milić je istakao da je Brčko otvorena sredina za ulaganje koja želi što veći broj stranih investicija, uz puno poštovanje zakonskih i statutarnih procedura ovog distrikta, te etničke formule.

“Jeste bitna struka ljudi koji će raditi u privredi, ali moramo voditi računa o onome što je temelj distrikta”, naglasio je Milić.

On je naveo da će narednih dana imati sastanke sa privrednicima u Srbiji kako bi i njih podstakao na ulaganja na prostoru Distrikta.

Prije sastanka sa predstavnicima Vlade Brčko distrikta delegacija grada Kajseri razgovarala je sa predstavnicima Skupštine Distrikta.

Predsjednik Poslovne zone Kajseri Tahir Nursačan rekao je da je poslije Dubaija, gdje su odlučili da otvore Ekspo centar, BiH drugi region u kome žele da ulažu i da Brčko vide kao najozbiljniju alternativu.

Tokom boravka u Brčkom ova delegacija je posjetila nekoliko lokacija na području Brčkog, a kao lokaciju sa najviše potencijala za ekspo centar, koji smatraju najvažnijim projektom, trenutno su ocijenili tržnicu Arizona.

“Ekspo centar je za nas najznačajniji projekat koji bi povećao zapošljavanje, a potom i proizvodnju. U Ekspo centru bit će zaposleno između 300 i 400 radnika, indirektno i do 1.500 ljudi, a procjene su da bi vrijednost trgovačkih poslova iznosila minimalno 100 miliona eura”, rekao je Nursačan poslije sastanka sa potpredsjednikom Skupštine Brčko distrikta Ivom Filipovićem.

On je dodao da, osim toga imaju projekat za reciklažu, projekat solarne energije i vjetrenjača u koje su, također, spremni da investiraju ukoliko zvaničnici obezbijede povoljne uslove.

Filipović je potvrdio da je razgovarano o mogućnostima saradnje.

“Nama su potrebni investitori, a oni su izrazili namjeru da dođu i investiraju na ovom prostoru”, rekao je nakon sastanka Filipović.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci