Prinosi u biljnoj proizvodnji do sada umanjeni za oko 40 posto

Prinosi u biljnoj proizvodnji do sada umanjeni za oko 40 posto

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić i predstavnici entitetskih udruženja poljoprivrednika konstatovali su danas u Banjoj Luci da je situacija u agrarnom sektoru teška i da su prinosi u biljnoj proizvodnji do sada umanjeni za oko 40 posto, zbog izrazito nepovoljnih vremenskih prilika.

Na radnokonsultativnom sastanku rečeno je da će Vladi Republike Srpske biti predložene moguće mjere za ublažavanje posljedica suše, te ostalih elementarnih nepogoda na poljoprivrednu proizvodnju u ovoj godini, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a.

Resorno ministarstvo će, kako je najavljeno, iduće sedmice za entitetsku vladu pripremiti novu analizu i procjenu šteta, a osim mjera koje će biti predložene za ublažavanje posljedica šteta, bit će uvršten i dio primjedbi koje su iznijeli predstavnici udruženja poljoprivrednika.

Mirjanić je informisao poljoprivrednike da su jučer svi podsticaji iz 2016. godine isplaćeni, da je isplaćeno i 10 miliona KM po osnovu podsticaja za ovu godinu, te da će se nastaviti s isplatama podsticaja i u narednom periodu, stoji u saopštenju.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci