Aktuelno:
Prihodi Ubera u drugom kvartalu porasli, gubitak smanjen

Prihodi Ubera u drugom kvartalu porasli, gubitak smanjen

Američki tehnološki div Uber u srijedu je izvijestio o 16-postotnom porastu narudžbi u drugom tromjesečju, rastu prihoda i manjem gubitku nego u prethodnom periodu, čime ova kompanija za posredovanje u uslugama prijevoza pokazuje znakove polaganog približavanja profitabilnosti.

Kompanija sa sjedištem u San Franciscu u drugom tromjesečju je zabilježila gubitak od 645 miliona dolara, što je za 9 posto manje u odnosu na 708 miliona gubitka u prvom tromjesečju.

Smanjivanje gubitaka odražava napore Ubera da ograniči masovne subvencije, kako za vozače tako i za korisnike, piše Reuters.
Prilagođeni neto prihod, koji odražava Uberov udio u cijeni vožnje, porastao je na 1,75 milijardi dolara s 1,5 milijardi u prvom ovogodišnjem kvartalu, navode iz Ubera.

Iz kompanije ističu da su bruto prihodi od narudžbi u drugom kvartalu dosegli 8,7 milijardi dolara, naprema 7,5 milijardi u prethodnom tromjesečju.
Broj vožnji u svijetu putem njihove usluge je porastao za 150 posto u odnosu na prethodnu godinu, s najsnažnijim rastom na tržištima u nastajanju.

Kontinuirani rast u ‘dijeljenju vožnje’ svjedoči i tome da se Uberovo temeljno poslovanje pokazalo otporno na niz skandala. Trenutno, kompanija se, između ostalog, suočava s optužbama za seksualno uznemiravanje, tužbom za krađu poslovnih tajni, kao i sa kriminalnom istragom na saveznom nivou zbog upotrebe softvera za izbjegavanje gradskih regulatora.

Od 2010. godine, Uber je od ulagača prikupio više od 15 milijardi dolara, što mu dopušta da posluje sa značajnim gubitkom. Kompanija je objavila da u banci ima položeno 6,6 milijardi dolara, manje u odnosu na 7,2 milijardi u prvom kvartalu.

Uber je, također, u potrazi za novim izvršnim direktorom s obzirom na to da je suosnivač kompanije Travis Kalanick u junu podnio ostavku na to mjesto. Prema nekim informacijama, bivši čelnik General Electrica Jeff Immelt ima najviše izgleda da zauzme tu poziciju.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci