Priča Senade Selimović: Kako uspješno zaraditi novac?

Priča Senade Selimović: Kako uspješno zaraditi novac?

Na dvanaestom Business Cafeu, koji je održan 18. 05. 2016. u Hotelu Europa u Sarajevu, imali smo priliku razgovarati sa direktoricom kompanije Maguba Senadom Selimović i saznati kako je tekao put do njenog uspjeha.

Put do uspjeha je trnovit, a to potvrđuje i životna priča gospođe Senade Selimović. Karijeru je započela 1994. godine u Švedskoj gdje je radila tri smjene kako bi zaradila novac. Prvobitno je radila u firmi Erikson gdje se pakuju telefoni, a nakon toga u staračkom domu. Prvi novac koji je zaradila odlučila je da uloži u kupovinu automobila iz Italije, kako bi mogla da ih preproda u Švedskoj. Nakon što je zaradila prvih 10.000 KM na jednom automobilu, odlučila je da svaki vikend ide za Italiju i da uvozi po jedan automobil. Takav princip rada je primjenjivala 3 godine dok nije skupila dovoljno novca da registruje svoju firmu u Švedskoj.

„Moj jedini i prvobitni cilj je bio kako zaraditi novac. Morate imati cilj u životu i znati šta želite da biste uspjeli“, ističe Selimović. Priliku za zaradu novca je vidjela gotovo u svemu, pa je tako zahvaljujući svojoj djeci koja su željela psa došla na ideju da ga nakon kupovine preproda i gotovo desetostruko zaradi. „Kada sam vidjela kako se može zaraditi novac, kupim 9 čiuvauvi u Italiji i vratim se u Švedsku da ih preprodam i uspjela sam zaraditi 50.000 sadašnjih maraka“, tvrdi Selimović.

Potencijal i umijeće poslovanja Senade Selimović prepoznao je direktor jedne firme u Švedskoj koja ima svoje poslovnice u Londonu. Predložio joj je poslovnu saradnju, nakon čega ona počinje još više da radi.

Proizvodnja medicinskih klompi započela 2010. godine: godišnji izvoz 50.000!

„Ako želite da Vas neko primijeti, morate se istaći na neki način, nemojte biti mirni, neće Vas niko primijetiti. Ja se uvijek družim sa svima od djece do starih ljudi u staračkom domu. Diplome koje steknete to je samo da obradujete roditelje, jedino rad i pokazivanje sposobnosti na radnom mjestu može Vam doprinijeti da neko primijeti Vašu energiju. Ja sam radila razne poslove sve do 2010. godine kada sam konačno zvanično osnovala vlastitu firmu Maguba koja se nalazi u Travniku, a sve što proizvedemo je isključivo izvoz“, ističe Selimović.

Senada Selimović je kompaniju Maguba iz Švedske otvorila u BiH, a radi se o kompaniji koja godišnje proizvede i izveze preko 50.000 pari klompi modernog dizajna koje su veoma popularne širom svijeta. Ono što je bilo presudno da ova kompanija starta sa radom u našoj zemlji jeste da su vlasnici zbog troškova poslovanja i proizvodnje odlučili kompaniju premjestiti u BiH. U periodu kada se počinjalo sa radom u našoj zemlji Selimović je radila kao šef proizvodnje u istoj kompaniji u Švedskoj i sada već pet godina uspješno upravlja bh. Magubom u općini Turbe kod Travnika gdje se nalaze njeni proizvodni pogoni.

maguba1

„Izvozim prvenstveno za Švedsku odakle se dalje distribuira za SAD i Japan. Radim samo izvoz i zadovoljna sam; 80% repromaterijala nabavljam u BiH. Na početku je bilo 20%, sada je 80%, nadam se da ću uspjeti u skorijoj budućnosti da 100% materijala nabavljam u BiH“, ističe Selimović. Maguba prvenstveno insistira na kvalitetu kako bi ostala konkurentna. Neke od sirovina potrebnih u proizvodnom procesu, kao što su koža i niklovani ekseri, nabavljaju van granica BiH.

Za neke beskorisno, za Magubu od presudnog značaja: klompe od drveta jošika

maguba2

O nabavci materijala Selimović kaže kako je zimi jako teško doći do repromaterijala koji je neophodan za izradu klompi, tačnije drveta jošika pa se drvo nabavlja u proljeće prije listanja i sječe se opet u jesen kada lišće opadne jer je tada drvo najlakše za rezati i sušiti. “Drvo bez sokova se brzo suši, a sa novim sušarama kapaciteta 50 kubika koje Maguba ima u svom posjedu taj proces traje znatno kraće. Za proizvodnju klompi koristi se drvo jošika koje se smatralo otpadnim drvetom u našoj zemlji, raste uz rijeke iz porodice je vrba i zbog svog svojstva elastičnosti i čvrstoće idealno je za proizvodnju klompi. Godišnje nabave od 1.000 do 2.000 m3 ovog drveta”, dodala je Selimović.

U narednom periodu kompanija Maguba planira uvesti i drugu smjenu u svoj proizvodni proces zbog velike potražnje tržišta za ovim superkvalitetnim i modernim klompama. Selimović kaže: “Sirovine koje mi posjedujemo sada zauzimaju veliki prostor naše kompanije, tako da u narednom periodu planiramo proširiti vanjski dio našeg prostora gdje bi asortiman iz sušare direktno mogao da se lageruje, što će i nama olakšati posao oko skladištenja materijala.”

S obzirom na odlično poslovanje i veliki profit koji ova kompanija ostvaruje, interesovalo nas je da li ima podrške domaćih vlasti kako bi se kapaciteti znatno proširili, gospođa Selimović tvrdi: „Podršku vlade nisam tražila, a sada nakon 6 godina, ako bi je tražila, sigurno ne bi izostala. Kada sam tek počinjala, nisam imala kontakata pa sam čekala 6 mjeseci da osnujem firmu. Sada poznajem mnoge uspješne ljude zahvaljujući kojima, ako želim, mogu osnovati firmu u roku 24 sata.“

Gospođa Selimović naglašava da put do uspjeha nije nimalo jednostavan, pogotovo u drugoj državi, ali uporan rad sve pobjeđuje. Na kraju završavamo sa devizom gospođe Selimović koja kaže da „onaj ko ne zna ko je, ne zna ni gdje će“!

O autoru

Novinar portala Poslovnisvijet.ba

Srodni članci