Preduzetnička priča smjelog Richarda Bransona

Preduzetnička priča smjelog Richarda Bransona

Bransonova poslovna imperija „Virgin Group“ obuhvata više od 200 kompanija uključujući i nedavno formirani „Virgin Galactic“, kojem je primarna djelatnost svemirski turizam.

Ovaj biznismen rođen je 18. jula 1950. godine u Surreyu u Engleskoj. Napustio je školovanje kada je imao svega 16 godina nakon čega je kreirao firmu „Virgin Records“. Njegova preduzetnička avantura započela je u muzičkoj industriji i raširila se u druge oblasti čineći ga milijarderom.

Na Forbesovoj listi svjetskih milijardera nalazi se na 330. mjestu. Njegova imovina procjenjuje se na 5 milijardi američkih dolara.

Osnivanje „Virgin Recordsa“

Richard se u djetinjstvu borio s disleksijom što je bio jedan od razloga da napusti školovanje. Otvorio je prodavnicu ploča u Oxford Streetu u Londonu. Bio je to prvi ozbiljniji poslovni potez Bransona nakon kojeg je mogao napraviti studio za snimanje 1972. u Oxfordshireu u Engleskoj.

virginrec

Mike Oldfield bio je prvi muzičar koji je snimao za Bransonov „Virgin Records“. Njegov singl “Tubular Bells” iz 1973. bio je veliki hit koji se zadržao na britanskoj muzičkoj top listi 247 sedmica. Koristeći Oldfieldov uspjeh Branson je privukao druge poznate muzičare i grupe, uključujući „Sex Pistols“, „Culture Club“, „Rolling Stones“ i „Genesis“. Ubrzo je njegova firma postala jedna od najpoznatijih muzičkih kuća u svijetu.

Širenje biznisa

Branson je proširio svoje poslovanje na putničke kompanije. Osnovao je „Voyager Group“ 1980. godine, aviokompaniju „Virgin Atlantic“ 1984. i niz radnji pod nazivom „Virgin Megastores“. Međutim, njegov posao nije baš uvijek išao tračnicama uspjeha.

Do 1992. kompanija „Virgin“ se borila da ostane finansijski stabilna. Ipak, to nije bilo moguće i Branson ju je morao prodati za 1 milijardu američkih dolara.
Iako ga je pogodio ovaj neuspjeh, odlučio je ostati u muzičkoj industriji. Ubrzo nakon ovih turbulentnih događanja, tačnije 1993, osnovao je radiostanicu „Virgin Radio“. Nekoliko godina iza toga kreirao je i drugu muzičku produkcijsku kuću „V2“.

Bransonova „Virgin Group“ kompanija danas obuhvata više od 200 preduzeća u više od 30 zemalja, uključujući Veliku Britaniji, Ameriku, Australiju, Kanadu i mnoge druge. Proširio je svoje poslovanje u oblasti željezničkog prijevoza, luksuznih igri, mobilne telefonije i turizma.

Proteklih godina Branson se mnogo fokusirao na svoj turistički projekat koji podrazumijeva svemirska putovanja. Kreirao je poslovni dogovor sa kompanijom „Scaled Composites“ kako bi osnovao „The Spaceship Company“, koja trenutno razvija suborbitalne letjelice.

Do aprila 2013. godine više od 500 ljudi kupilo je karte za „Virgin Galactic“ svemirska putovanja.

O autoru

Novinar, zamjenik urednika.

Srodni članci