Predstavnik kineske centralne banke: bankrot bi odgovarao nacionalnoj ekonomiji

Predstavnik kineske centralne banke: bankrot bi odgovarao nacionalnoj ekonomiji

Zvaničnik Centralne banke Kine je rekao je da bi ta zemlja trebala da dozvoli lokalnim vladama da bankrotiraju, kako bi pomogli u prevenciji prekomjernog zaduživanja regionalnih vlasti.

Naime, on smatra da bi slučaj kao što je bankrot Detroita ubijedio investitore da je centralna vlada zaista odlučna da odbaci vjerovanja da će državna vlada podržati i garantovati prekomjernma zaduživanja lokalnih i regionalnih vlasti, napisao je Ksu Zhong, šef istraživačkog biroa u Narodnoj banci Kine.

Prije samo nekoliko dana, kinesko Ministarstvo finansija je obećalo da će razbiti “iluziju” da će Peking pružiti pomoć za svaki skriveni dug, koji naprave lokalne vlasti.

Ovi apeli za ograničavanje lokalnih kredita su u skladu sa finansijskom politikom centralne vlade za 2018. godinu. Predsjednik Xi Jinping je izjavio da je prioritet za sljedeću godinu “da zemlja efikasno” kontroliše zaduživanje i spriječi nastajanje velikih rizika.

Guverner Centralne banke Kine Zhou Ksiaochuan je u oktobru pozvan da sačuva sredstva za finansiranje lokalnih vlasti i druga sredstva koja se koriste za prikrivanje regionalnih dugova.

Zabrinutost investitora o nedostatku podrške lokalnim finansijskim jedinicama dovela je do pada u zaduživanja lokalnih samouprava.

Ministar vanjskih poslova Zhu Guangiao nedavno je izjavio da je sprečavanje “skrivenih dugova” lokalnih samouprava i dugova državnih preduzeća, ključno za prevenciju sistemskih finansijskih rizika.

Agencije/V.P.

O autoru

Novinar portala

Srodni članci