Predstavljen prvi broj bh. časopisa “Glasnik”

Predstavljen prvi broj bh. časopisa “Glasnik”

Članovi Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU) predstavili su danas na Rektoratu Univerziteta u Sarajevu prvi broj svog časopisa koji nosi naziv “Glasnik”.

Istaknuto je da je prvi broj ispoštovao najviše strandarde u sadržajnom, tehničkom i estetskom pogledu. U prvom broju je predstavljeno 20-ak radova, a namjera je da u budućnosti, osim članova BANU-a, u ovom časopisu radove predstave i drugi naučnici. Okupljeni oko ovog projekta, akademici smatraju da se radi o veoma značajnom časopisu. Akademik Muamer Zukorlić kazao je da se radi o velikom iskoraku BANU-a, te da je ovim časopisom prikazana svrha osnivanja te akademije. “Zastupljeni su ciljevi, interesi, afirmacija identiteta i svih drugih vrijednosti BiH kao države svih njenih građana, ali i kao matice svih Bošnjaka u svijetu” , naveo je.

Za akademika Muhameda Filipovića predstavljanje “Glasnika” historijski je momenat. Rekao je da je časopis osnovan zbog svih Bošnjaka, ne samo zbog BANU-a. “Kao i svaki narod tako i bošnjački ima prirodnu tendenciju da se izrazi na način koji predstavlja najviši domet u nauci “, istakao je.

Akademik Ejup Ganić pozitivnim smatra okupljanje naučnika s ciljem revitalizacije kulturne baštine i objavljivanja stručnih radova. “Ako mi ne pišemo historiju neko će drugi pisati za nas“, dodao je.

Fena/L.Đ

O autoru

Srodni članci