Predstavljen projekat “EU4Business” od 16,1 milion eura

Predstavljen projekat “EU4Business” od 16,1 milion eura

U Sarajevu je danas predstavljen projekat “EU4Business” ukupne vrijednosti 16,1 milion eura namijenjenih za podršku razvoja privatnog sektora u BiH.

Projekat su predstavili šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Wigemark, ambasadorica Njemačke u BiH Christine Hohmann, direktor Njemačkog društva za međunarodnu saradnju /GIZ/ za BiH i Crnu Goru Brigitte Heuel-Rolf i rezidentni predstavnik Razvojnog programa UN /UNDP/ Sezin Sinanoglu.

Wigemark je istakao da je riječ o vrlo ambicioznom projektu u koji je EU uložila 15 miliona eura, a Njemačka 1,1 milion eura koji ima za cilj da osnaži mala i srednja preduzeća na lokalnom nivou.

“Tih 16 miliona eura zvuči kao velika suma i bit će iskorištena za podršku izvozno orijentisanom sektoru, za IT sektor, kompanije koje rade na u oblasti drveta i metala. Zahvaljujući nekim od tih kompanija, ali i ekonomskom stanju, izvoz BiH u EU je u porastu”, rekao je Wigemark.

On je naglasio da je svrha projekta da se repliciraju modeli uspješnih i dinamičnih kompanija u BiH i na druge dijelove u zemlji.

“Program će pokriti i ruralni razvoj i oblast poljoprivredno-prehrambenog sektora za koji konačno imamo Strategiju za ruralni razvoj. Obuhvaćena je i oblast turizma što je važno za BiH”, rekao je Wigemark.

Hohmann je istakla da je cilj programa pružanje konkretne pomoći malim i srednjim preduzećima kako bi privreda u BiH postala konkurentnija, privukle strane investicije i otvorila kvalitetna nova radna mjesta.

“U ovoj zemlji ima mnogo preduzeća koja nude kvaltitetne proizvode i treba im samo mali podstrek i pomoć kako bi bili uspješni i na međunarodnim tržištima. Ta pomoć se nekad može odraziti samo u formi savjeta i kontakta sa odgovarajućim partnerima u inostranstvu”, rekla je njemačka ambasadorica.

Ona je izrazila nadu da će kroz zajedničke napore sa partnerima u projektu “EU4Business” biti ostvarane velike promjene u privredi BiH, s obzirom na to da je riječ o zemlji koja bi trebalo da bude članica EU i pripada tom tržištu.

Uime agencija koje su realizatori projekta novinarima se obratila direktor GIZ-a za BiH i Crnu Goru Brigitte Heuel-Rolf, koja je naglasila da će od 16,1 milion eura 10 miliona biti iskorišteno za dodjelu bespovratnih grantova izvozno orijentisanim preduzećima.

“Implementatori projekta su GIZ, UNDP i Međunarodna organizacija rada /ILO/. Projekat pokrećemo danas, a trajat će do 2022. godine. Objavit ćemo niz tenedera i to će početi krajem ove godine”, rekla je Heuel-Rolf.

Ona je istakla da direktni korisnici programa mogu biti pojedinačna preduzeća, poljoprivrednici, preduzetnici i ljudi koji tek pokreću privredne subjekte, ali i različite organizacije u oblasti istraživačkog rada koje se konkretno bave razvojem poduzetništva.

Rezidentni predstavnik UNDP-a Sezin Sinanoglu izrazila je zadovoljstvo što se projekat “EU for biznis” fokusira na otvaranje radnih mjesta u BiH, uz jačanje konkurentnosti, inovacije, diverzifikacije i modernizacije privrede i poljoprivrede.

“U ovom projektu je riječ o zajedničkom nastojanju dva velika donatora EU i Njemačke i tri sposobne organizacije GIZ, ILO i UNDP, koji unose svoju ekspertizu u program. Program se ne fokusira na male stvari nego je ambiciozan jer je izbor korisnika drugačiji”, rekla je Sinanoglu.

Ona je napomenula da će UNDP realizovati 4,4 miliona eura, od čega tri miliona ide direktno korisnicima projekta, mahom u ruralnim područjima u oblasti proizvodnje hrane.

“Očekujemo da ćemo pomoći stvaranju kvalitetnih radnih mjesta koja su približna eurposkim standardima i time poboljšati kvalitet življenja u ruralnim područjima”, dodala je rezidentna predstavnica UNDP-a.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci