Predstava “Pet lakih komada” dobitnik nagrade Grand prix 57. MESS-a

Predstava “Pet lakih komada” dobitnik nagrade Grand prix 57. MESS-a

U Sarajevu je sinoć završen 57. Internacionalni teatarski festival MESS koji je u proteklih devet dana publici iz Sarajeva, te brojnim gostima iz BiH, regije i Europe ponudio 29 predstava iz 15 zemalja.

Žiri u sastavu dramski pisac, teatrolog, publicista i profesor Darko Lukić, teoretičar teatra Pietro Valenti i reditelj, dramski pisac i glumac Miguel Oyarzun objavio je laureate i laureatkinje 57. Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Grand Prix Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu festivala dodijeljen je predstavi “Pet lakih komada”, čiju režiju potpisuje Milo Rau. Švicarskom reditelju je pripao i Zlatni lovorov vijenac za najboljeg reditelja.

Zlatni lovorov vijenac za najbolje glumačko ostvarenje je dobila italijanska glumica Silvia Calderoni za ulogu u predstavi “MDLSX”.

Nagradu “Rejhan Demirdžić” za najboljeg/u mladog/u glumca/glumicu dobila je Daria Rizova za igru u predstavi “Elektra”. Specijalne nagrade žirija su dobili predstava “Noćni život” autora Paola Magellia te predstava “Jedan gest” poljskog reditelja Wojteka Ziemilskog.

Direkcija Festivala MESS je dodijelila nagradu “Marko Kovačević” za oblast teatarske kritike, publicistike i teatrologije koja je pripala Darku Lukiću za publikaciju “Uvod u primijenjeno kazalište – Čije je kazalište?”

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci