Praksa u Vijeću Europe

Praksa u Vijeću Europe

Praksa u Vijeću Europe je dostupna državljanima država članica Vijeća Europe i državljanima članica kandidata.

Prakse se sprovode 2 puta godišnje u trajanju od 5 mjeseci:
1. februar – 30. juni;
1. septembar – 31. januar.

Kandidat može izabrati vrijeme koje mu najviše odgovara.

Kandidati treba da dobro vladaju jednim od zvaničnih jezika Vijeća Europe – engleskim ili francuskim. Također je poželjno znati i druge jezike. Osim toga, obavezna su znanja i veštine u pisanju projekata.

Za vrijeme prakse, praktikanti će vršiti istraživanja, spremati projekte, referate, izvještaje, vršiti analize i ocjene susreta stručnjaka.

Program prakse predviđa 100 stipendija. Krajnji rok za prijavu za stipendiju je 31. august. Za samofinansirajuću praksu rokovi su 1. oktobar i 1. april.

Kandidatima je potrebno:

Biti državljaninom 1 od 43 države koje ulaze u Vijeće Europe. Dobro vladati 1 od 2 zvanična jezika Vijeća Europe (engleskim ili francuskim). Pozdravlja se dobro znanje i drugih stranih jezika. Imati diplomu o završenom visokom obrazovanju ili dokument koji potvrđuje završene 3 godine na fakultetu. Formular i dodatne informacije su dostupni na sajtu.

Vijeće Europe (sastavljeno od šefova država i/ili vlada članica) definiše opće političke smjernice i prioritete Unije. On donosi, prije svega, političke odluke, pa se stoga ne pojavljuje kao zakonodavni organ, iako njegove odluke imaju dalekosežne posljedice, kako za unutrašnje funkcionisanje EU, tako i za njeno delovanje na međunarodnoj sceni. Lisabonskim ugovorom je uvedena funkcija predsjednika Vijeća Europe (sa mandatom od dve i po godine i mogućnošću reizbora), radi ostvarivanja stabilnosti i kontinuiteta u radu Vijeća Europe, kao i snažnijeg predstavljanja Unije na međunarodnom planu. Predsjednik Vijeća Europe, u skladu sa Lisabonskim ugovorom “na svom nivou i u svom kapacitetu” predstavlja Uniju na međunarodnom planu.

Mreža za izgradnju mira/A.Š.

O autoru

Srodni članci