Potrošačka prava najviše krše javna preduzeća

Potrošačka prava najviše krše javna preduzeća

“Potrošači, ali ni naše institucije još uvijek ne razumiju potrošačku problematiku. Potrošači nam se uglavnom žale na tehničke proizvode, odjeću i obuću. Kada je riječ o komunalnim uslugama od općeg interesa građani se uglavnom osjećaju nemoćno i rijetko nam se obraćaju. Ako im prekršite prava u trgovini vezano za neki proizvod oni će se žaliti jer osjećaju da tu mogu nešto napraviti. U isto vrijeme ne vjeruju u institucije države”, rekao je Marin Bago, predsjednik Udruženja Futura iz Mostara, koje se bavi zaštitom potrošača.

Zanimljivo je da u isto vrijeme najviše potrošačkih prava krše upravo domaća javna preduzeća i domaće institucije.

“U BiH trenutno ima 2,5 miliona tužbi koje su javna preduzeća pokrenula protiv potrošača, a možda desetak tužbi koje su potrošači pokrenuli protiv javnih preduzeća. Tu ima mnogo problema jer uprave javnih preduzeća ne razumiju potrošačka prava, a sud često presuđuje po obligacionim odnosima tj. gleda sve osim potrošački prava”, rekao je Bago.

Naglašava kako je riječ o nerazumijevanju potrošačkog modela prema kojem je potrošač ravnopravan pri kupovini proizvoda i primanju usluga.

“To vidimo u zdravstvenom ili obrazovnom sistemu. Ako imamo plaćene usluge preko zavoda, a kada dođemo kažu nam da za određenu uslugu trebamo kupiti opremu ili lijekove, to znači da istu stvar plaćamo dva puta. Tu su brutalno pogažena naša potrošačka prava. Isto je i u obrazovnom sistemu. Iako studenti u najvećem postotku finansiraju obrazovni sistem, ne smatraju ih ni potrošačima ni finasijerima. Oni nemaju pravo ni odabrati profesora, ni smijeniti nekog profesora koji nema naučne radove ili iskustvo”, rekao je Bago.

Dodaje kako su potrošačka prava mnogo šira nego kupi proizvod, uzmi račun te kako je nepostojanje svijesti građana o potrošačkim pravima generalan problem našeg društva.

“Institucija koja pruža uslugu dužna je informisati potrošača ili korisnika usluga o svemu i to je mjesto gdje puca lanac. Naprimjer, kada dođete u zdravstvenu ustanovu prvo prvo vam moraju reći koja prava imate kao pacijent. Kada nešto kupujete trgovac vas mora informisati o vašem izboru. Ako kupite proizvod s tehničkim nedostatkom, vi u roku od dvije godine imate pravo tražiti povrat novca, novi uređaj ili servis, a trgovac vam u većini slučajeva kaže da imate pravo samo na servis. Oni koji pružaju informaciju istu često sakriju i mi ne možemo kriviti građane, jer bi to značilo da svaki građanin u BiH mora znati sva svoja prava. To očekivanje nije realno”, rekao je Bago, dodajući kako je neophodno da se institucije ponašaju u skladu sa zakonom i da prije pružanja usluga potrošače informišu o njihovim pravima.

Zakon o zaštiti potrošača je na nivou BiH donesen 2006. godine. Četiri godine poslije RS je donio svoj zakon koji je, ističe Bago, unapređeniji i bolji, a građani iz FBiH su se nastavili referirati na državni zakon. Sve to implicira da građani u BiH nemaju jednaka potrošačka prava.

“To nikako ne odgovara našem jedinstvenom prostoru jer BiH ima jedinstven ekonomski prostor”, poručio je Bago.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci