Pogledajte koji je Bingo po veličini u JI Europi

Pogledajte koji je Bingo po veličini u JI Europi

Kompanija Bingo iz Tuzle je jedina privatna firma iz Bosne i Hercegovine koja je ušla među 100 najvećih kompanija u Jugoistočnoj Europi.

Riječ je listi koju svake godine pravi regionalni ekonomski portal na engleskom jeziku SeeNews. Bingo je na ovu listu uvršten ove godine, a prema rezultatima poslovanja u 2016. godini.

Na rang-listi se nalaze kompanije iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kosova, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Slovenije, Srbije i Hrvatske.

Kompanije se na ovu listu uvrštavaju po ukupnim prihodima, a Bingo je zauzeo 99. poziciju, sa prihodima od 468,2 miliona eura, piše BiznisInfo.

No, zanimljivo je da, kada se ovih 100 kompanija rangira po čistoj zaradi, odnosno po dobiti, Bingo zauzima 42. poziciju, sa dobiti od 34,5 miliona eura. 

Na ovoj listi se nalazi i državno preduzeće Elektroprivreda BiH, i to na 88. poziciji, dok je prošle godine bilo na 85. mjestu. EPBiH je pala za tri pozicije u odnosu na prošlu godinu, iako je povećala prihode za oko 5 posto, jer su i druge kompanije napredovale.

Elektroprivreda BiH je po dobiti na 76. mjestu, sa dobiti od 6,6 miliona eura.  

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci