Podrška domaćim proizvođačima u Živinicama i Kalesiji

Podrška domaćim proizvođačima u Živinicama i Kalesiji

Kampanja “Prepoznaj svoje – Budi ponosan – Made in BiH“ prezentirana je u općinama Živinice i Kalesija.

Delegacija Tuzlanskog kantona (TK) tim povodom susrela se sa općinskim načelnicima Asimom Aljićem i Nedžadom Džafićem i njihovim saradnicima, te poduzetnicima sa područja ovih općina.

Na sastanku su prezentovane i druge aktivnosti Vlade TK-a usmjerene na osnaživanje lokalne privrede sa ciljem promjene svijesti potrošača o važnosti kupovine domaćih proizvoda i unapređenja poduzetnčkog ambijenta na području Tuzlanskog kantona, saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa Tuzlanskog kantona.

“Projekat ima za cilj da promoviše domaću proizvodnju. Svi znamo da kupovina domaćih proizvoda, znači nova upošljavanja, više novca u budžetima za obrazovanje, kulturu i sport. Mislim da smo izabrali pravi trenutak imajući u vidu šta nam se dešava u okruženju. Jedan od razloga za to je slučaj sa Hrvatskom i zabranom izvoza mlijeka u EU, a drugi je ekonomski patriotizam koji se probudio nakon Dite. Uporedo vidimo i šta znači sportski patriotizam koji je također probudio jednu novu dozu patriotizma u cijeloj BiH”, rekao je premijer TK-a Bego Gutić.

Načelnik Općine Živinice Asim Aljić kazao je da ova kampanja zaslužuje pažnju na području cijelog Tuzlanskog kantona.

“Kao lokalna zajednica podržat ćemo ovakvu aktivnost. Već smo stvorili određene pretpostavke kroz formiranje udruženja privrednika na području naše općine i nadam se da će se biti aktivni učesnici”, rekao je Aljić.

Pozitivne reakcije o provedbi kampanje o kupovini domaćih proizvoda imali su i kalesijski privrednici, a posebno Ivica Jožef vršilac dužnosti direktora Farme “Spreča“ u Vukovijama, koji je istakao da domaće firme imaju kvalitet i ispunjavaju sve uvjete kao i proizvodi koji dolaze sa evropskih tržišta.

Dodao je da kvalitetni domaći proizvodi postaju potencijalna prijatnja konkurentima iz EU, navodeći primjer blokade izvoza mlijeka iz BiH u zemlje EU.

Podršku ovoj kampanji pružio je i načelnik Općine Kalesija Nedžad Džafić koji je kazao da će učiniti sve kako bi se istakao značaj kupovine domaćih proizvoda.

Do kraja naredne sedmice kampanja “Prepoznaj svoje – Budi ponosan – Made in BiH“, bit će predstavljena u svim općinama na području ovog kantona.

O autoru

Srodni članci