Počinje izgradnja trafostanice za VE Podveležje

Počinje izgradnja trafostanice za VE Podveležje

JP Elektroprivreda BiH je potpisala sa kompanijom ABB d.o.o Zagreb ugovor za izgradnju trafostanice (110/30 kV) i kablovske (30 kV) i fiberoptičke mreže za Vjetroelektranu Podveležje.

Kablovskom i fiberoptičkom mrežom će se izvršiti energetsko i telekomunikaciono povezivanje vjetroagregata sa trafostanicom, a s ciljem plasmana proizvedene električne energije iz VE Podveležje u 110 kV mrežu, te upravljanja vjetroparkom.

Ugovor se finansira iz kreditnih sredstava njemačke KfW banke, a ukupna vrijednost je 4.098.026 eura. U prvoj fazi realizacije ugovora obaveza izvođača je izrada izvedbenog projekta za trafostanicu Podveležje, kao i izrada glavnog projekta za kablovsku i fiberoptičku mrežu.

JP Elektroprivreda BiH je dobila građevinsku dozvolu za izgradnju trafostanice čime su se stekli uslovi za početak izvođenja pripremnih radova, saopšteno je iz Elektroprivrede BiH.

Predviđeni rok za realizaciju ugovora je 20 mjeseci. Potpisom ugovora je učinjen značajan napredak u realizaciji cjelokupnog projekta izgradnje VE Podvležje, čijom izradnjom će se povećati instalirani kapaciteti kao i udio proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci