Počeo Regionalni forum za tržište, investicije i statistiku

Počeo Regionalni forum za tržište, investicije i statistiku

Trodnevna Međunarodna konferencija o regionalnom tržištu, razvoju statistike i mogućnostima investiranja počela je danas u Sarajevu. Organizovana je u četiri panela: panel tržište, panel investicije, panel statistika i panel istraživanje i razvoj.

Panele moderiraju i koordiniraju predstavnici organizacija iz BiH, Republike Turske, Republike Srbije, Republike Hrvatske, Republike Crne Gore i drugi.

Za Poslovni svijet, kao jednog od medijskih sponzora ovog foruma, na press-konferenciji govornici su istakli koja su njihova očekivanja od ovog foruma kao i o čemu će govoriti u naredna dva dana: 

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, naveo je da će konferencija nastojati dati odgovore kako regionalna saradnja može pomoći privlačenju investicija, unapređenja statistike kao i razvoju tržišta u zemljama regije.

“Nadam se da će zaključci koji se donesu na Forumu realizirati vlade regije te da će oni pomoći kreiranju boljeg poslovnog razvoja zemljama regije.”  Istakao je da je bitna uspostava jedinstvenog ekonomskog prostora i donošenje harmonizirane zakonske regulative unutar BiH te da je tendencija uspostavljanje jače regionalne suradnje.”

”Mislim da idemo u dobrom pravcu u uspostavljanju regionalne saradnje, ali naravno da na tom putu imamo i određenih problema. Ipak sve vlade su opredijeljenje u pravcu uspostavljanja regionalne saradnje”, tvrdi Osmanović.

Velimir Jukić, direktor Agencije za statistiku BiH, istakao je da će konferencija postaviti neka važna pitanja iz oblasti statistike i regionalne saradnje. Nada se da će na Forumu biti donesene određene smjernice koje će pomoći kreiranju određenih politika, a predstavnicima kompanija da uspostave međusobnu saradnju te da iznesu svoja očekivanja od statistike i od institucija.

Miladin Kovačević, predstavnik Republičkog zavoda za statistiku Srbije, naveo je da je ideja za Forum nastala prije dvije godine i da je to na tragu Berlinskog procesa.

”Cilj je izgradnja jedne platforme koja će na jednom mjestu pružiti statističke informacije investitorima u čitavoj regiji i biti će svojevrsni servis istima kao i nevladinom sektoru, bankama i sl. Ovo je sve bitno, u procesu europskih integracija”, navodi Kovačević.

Senad Tafro, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja ”Horizont 2024”, istakao je za medije da je cilj na jednom mjestu okupiti nevladin, poslovni i vladin sektor koji će imati priliku da uspostave saradnju. Smatra da EU vidi regionalnu saradnju ključnim faktorom stabilnosti te da regionalna saradnja daje bolju priliku za nastup prema investitorima te da je to jedan od načina za prevazilaženje postojećih problema koji postoje među državama.

Marko Krištof, direktor Državnog zavoda za statistiku Hrvatske, istakao je da bez kvalitentih statističkih informacija nema povjeranja investitora, kvalitetnih institucija, a bez njih nema ni kvalitetnih politika. Pojasnio je da je statistika jedno od najkompliciranijih poglavlja u pregovorima sa EU te da je ona veoma važna u određivanju svih politika, tako da se provlači kroz sva poglavlja pregovora sa EU.

Gordana Radojević, direktorica Zavoda za statistiku Crne Gore, istakla je da će na ovoj konferenciji biti ponuđen prvi regionalni proizvod koji će dovesti do harmonizacije statističkih podataka u regiji, a koji se zasniva na zajedničkoj informatičkoj platformi koja će ponuditi investitorima i biznisu relevantne statističke podatke.

Emir Kremić, direktor Federalnog zavoda za statistiku, iskazao je nadu da će zajedničkim razgovorima doći do poboljšanja stanja u ovoj oblasti.

Ahmet Egrlić, predsjednik VTK, kazao je: “Kroz Forum za tržište, investicije i statistiku, odnosno aktivnom saradnjom zemlja iz regiona može se stvoriti odlična podloga za sve buduće projekte koji su pred nama. Radujem se razmjeni informacija i iskustava jer samo tako možemo svi zajedno napraviti možda i ključni korak ka zajedničkom napretku i svakako boljoj budućnosti kako Bosne i Hercegovine, tako i zemalja iz regiona. Ovo je idealna prilika da se još bolje upoznamo i pomognemo jedni drugima u zajedničkim ciljevima.”

Tarik Kurbegović, direktor Sarajevske berze, istakao je:

“Svaka vrsta saradnje, posebno ako ima regionalni predznak, je odličan kanal razmjene informacija, znanja i iskustava. Takođe, nužno je da projekat TIS obuhvati konkretne projekte koje je potrebno analizirati u svijetlu best practice projekata koji su u pojedinim zemljama implementirani. Shodno pomenutom, projekat TIS  može omogućiti potrebnu komunikaciju svih relevantnih regionalnih učesnika i institucija kako bi zajedno doprinijeli promociji i razvoju projekata vezanih za regiju.”

I u naredna dva dana na konferenciji će prisustvovati predstavnici investicijskih fondova, privrednih i vanjskotrgovinskih komora, berzi, ambasada, institucija za investicije, unverziteta, međunarodnih organizacija, kompanija, kao i drugih vladinih i nevladinih organizacija.

Bit će predstavljeni odabrani projekti i istraživački radovi iz ekonomsko-socijalnih oblasti, kao i izložene mogućnosti zajedničkog učešća kompanija iz regije na međunarodnom tržištu.

O autoru

Novinar portala Poslovnisvijet.ba

Srodni članci