Počeli dani italijanskog dizajna u BiH

Počeli dani italijanskog dizajna u BiH

“Dizajnerska, i industrija namještaja, industrije u kojima je Italija evropski lider sa izvozom od 12,5 milijardi eura, predstavljaju veliki razvojni potencijal za BiH”. Ovim je riječima italijanski ambasador u BiH Ruggero Corrias, zajedno s direktorom sarajevskog Ureda Instituta za vanjsku trgovinu (ICE) Massimom Sessom, otvorio seminar italijanskog arhitekte Marija Mazzere.

Seminar pod nazivom “Sveukupni dizajn i savremene tendencije u dizajnu” održava se na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

“Nakon učešća na XXI Trijenalu u Milanu, s događajem “Dani italijanskog dizajna” koga danas inauguriramo, Italija se potvrđuje kao osnovni partner, u tom sektoru također, s ciljem stvaranja novih mogućnosti za ulaganje i partnerstvo između kompanija dvaju zemalja”, naveo je italijanski diplomata.

Seminar je organiziran u sklopu “Dana italijanskog dizajna u BiH” koje organiziraju ICE i Ambasada Italije u saradnji sa Centrom za specijalističke edukacije “Format” iz Sarajeva, saopšteno je iz Ambasade Italije u Sarajevu.

Manifestacija slijedi učešće BiH u XXI izdanju međunarodne izložbe “Trijenale“, posvećene temi “XXI vijek. “Dizajn nakon dizajna”, na kojoj je BiH prisutna s vlastitim paviljonom, i postavlja temelje, u Sarajevu, za Svjetski dan dizajna, kojeg je najavilo Ministarstvo vanjskih poslova Italije u aprilu ove godine upravo na „Trijenalu“.

Nakon „Expo-a“ 2015, Milano se ove godine potvrđuje kao svjetska prijestolnica dizajna, ugošćavajući, pored „Trijenala“, Salon namještaja, Svjetski samit Sedmica mode, Sajam umjetnosti „Miart“, XXIV izdanje Svjetske konferencije Međunarodnog savjeta za muzeje (ICOM), Sedmicu mode i mnogo drugog.

U 2015. godini dizajnerska industrija i industrija namještaja u Italiji generirala je 12,5 milijardi eura izvoza, što je jednako polovini cjelokupnog italijanskog prometa, registrirajući rast od 3,5 posto u odnosu na 2014. i potvrđujući se na taj način jednim od najreprezentativnijih fenomena „Made in Italy“ u svijetu, navodi se u saopštenju.

Fena/L.Đ.

O autoru

Srodni članci