Počela druga faza izrade građanskog zakonika Kosova

Počela druga faza izrade građanskog zakonika Kosova

Ministarstvo pravde i Kancelarija EU na Kosovu danas su pokrenuli projekat “Podrška građanskom zakoniku – faza 2”. Projekat, koji finansira Europska unija sa više od 2,3 miliona eura, nastavlja da podržava finalizaciju sveobuhvatnog i modernog građanskog zakonika za Kosovo, javlja Anadolija. 

Građanski zakonik Kosova će biti izrađen prema njemačkom zakoniku, ali prilagođen kosovskim okolnostima i zakonima, te modernizovan direktivama Europske unije.

Ministar pravde Abelard Tahiri je ocijenio da je građanski zakonik najvažniji zakonik poslije Ustava, te da njegova izrada predstavlja najveću reformu u oblasti građanskog prava.

“Razvoj funkcionalnog sistema, obavezujućih odnosa, vlasničkog i imovinskog prava, kao i porodičnog i nasljednog prava, adresira veliku potrebu rješavanja kompleksnih problema i izazova primjene i interpretacije u praksi postojećih zakonskih normi”, kazao je Tahiri.

Šefica Kancelarije EU za Kosovo Natalija Apostolova je istakla da je EU već investirala 1,9 miliona eura u pripremi prvog nacrta građanskog zakonika od lokalnih i međunarodnih eksperata, a tokom druge faze se očekuje da bude završen i da oživi. Ona je navela da javne debate treba da budu baze za sprovođenje svih projekata, jer se samo na taj način može doći do zakonika prihvatljivog za društvo.

“Sveobuhvatni građanski zakonik je dio Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i time se otvara dalji put Kosova ka Europskoj uniji. Novi građanski zakonik će pomoći ljudima da bolje shvate njihova prava i isto tako svi učesnici društva će biti bolje informisani. Građanski zakonik je jedan od glavnih temelja funkcionisanja pravne države”, kazala je Apostolova.

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci