Adrenalinom do zarade

Adrenalinom do zarade

Bosna i Hercegovina ima bogatu turističku ponudu kako zimsku tako i ljetnu. U posljednjih nekoliko godina rafting se nalazi na samom vrhu. Spoj divljine i prirode, adrenalina i izazova oslikavaju Taru, Unu, Neretvu, Drinu i Vrbas. Turiste privlače riječni pejzaži koje krase brzaci, vodopadi i čistoća.

Tradicionalno odredište ovisnika o adrenalinu je spust niz Taru i Drinu. Turisti žele da istraže kanjon Tare koji je po svojoj dužini drugi u svijetu, a prvi u Europi. Turisti se mogu odlučiti na jednodnevne ture ili ponude sa noćenjima u kampovima smještenim uz Taru i Drinu. Rafting centar “Drina-Tara” u svojoj ponudi ima čak 170 ležajeva u dvokrevetnim, trokrevetnim i četverokrevetnim bungalovima. Jednodnevne i višednevne ture su na bazi punog pansiona. Najpopularniji aranžman je tri dana sa dva noćenja koji košta 110 eura po osobi. U rafting centru ”Drina-Tara” jednodnevni spust košta 45 eura po osobi, dok spust sa noćenjem košta 60 eura. Istraživanje cijelog kanjona rijeke Tare košta 230 eura, gdje se mogu vidjeti najatraktivniji dijelovi ovog kanjona. U rafting kampu ”Kalista” jednodnevni spust košta 55 eura sa svim obrocima. U 2014. godini 36 hiljada turista se spustilo niz kanjon Tare. Dvadeset i jedan kamp se bavi raftingom i smješteni su na obali Tare. Svaki kamp ima nešto više od 1000 kreveta.

rafting na soci_bgRafting na Vrbasu nema u ponudi noćenje, tako da jednodnevni spust niz kanjon od Bijelog potoka iznosi 18 eura po osobi. Dionica od Krupe, duga 15 km, košta 23 eura, dok 6 km duža dionica koja kreće od Bijelog buka košta 28 eura. Dionica od 15 km košta 36 eura, sa uključenim doručkom i ručkom. Pravi izazov za ovisnike o adrenalinu mogao bi biti noćni rafting na Vrbasu koji košta 70 eura po osobi. Vrbas je uz Taru jedno od najposjećenijih mjesta u Republici Srpskoj; u 2014. godini niz Vrbas se  spustilo približno 25 hiljada turista.

Una je nezaobilazna rijeka u BiH. Nalazi se na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine. Najviše turista dolazi iz Hrvatske i Slovenije. Najuzbudljivija ruta je Štrbački buk – Lohovo koja košta 40 eura. Za nešto kraću relaciju od 15 km Kostel – Grmuša cijena iznosi 25 eura po osobi, a 20 eura za 3 km kraću rutu. Adrenalinski spust od Kostela do Bosanske Krupe košta 30 eura. Rezervisanjem preko agencije ”Bijeli Una rafting”, jelo i smještaj se dodatno plaćaju. Sve zavisi šta biste željeli za jelo i da li ćete biti smješteni u seoskom okruženju, kampovima ili hostelima. U 2013. godini broj turista je iznosio 10 hiljada dok se u 2014. godini broj povećao na 30 hiljada turista.

Rafting_em_Brotas

 

Podjednako popularna među turistima je i rijeka Neretva. Takozvani ”Nil” Hercegovine ima svoj spust od sela Glavatičevo do pred ulazak u Konjic i on košta 35 eura po osobi. Turisti pored jednodnevnog spusta mogu uživati u etno selu ”Bar Vir”, gdje je noćenje i jednodnevni spust iznose 50 eura. Do sada se u 2015. godini niz Neretvu spustilo približno 30.000 turista.

Iz godine u godinu rafting postaje sve popularniji u Bosni i Hercegovini, gdje stranci mogu uživati u čarima naših brzih rijeka i doživjeti avanturizam. BiH iz godine u godinu znatno povećava svoje kapacitete na rijekama na kojima postoji rafting, a samim tim i profitabilnost turizma raste.

O autoru

Radi kao novinar portala poslovnisvijet.ba

Srodni članci