Plan o trgovini s EU nakon Brexita je samoubistvo

Plan o trgovini s EU nakon Brexita je samoubistvo

Plan britanske premijerke Therese May o budućim trgovinskim vezama s EU poslije Brexita za Veliku Britaniju je samoubilački pojas s detonatorom datim Europskoj uniji, rekao je danas bivši britanski šef diplomatije Boris Jonson.

Jonson, potencijalni rival konzervativne premijerke za tu funkciju, u julu je izašao iz vlade zbog neslaganja oko takozvanog Plana Čekers koji je Therese May predložila.

Plan predviđa održavanje bliskih trgovinskih veza s Velikom Britanijom i EU poslije formalnog odvajanja od Unije, koje treba da bude 29. marta.

Sa tim prijedlozima predsjednica britanske vlade je izazvala bijes zagovornika “čistog i tvrdog” Brexita, ali također i skepticizam vođa EU koji sumnjaju u održivost tog plana.

“Stavili smo samoubilački pojas na britanski ustav i dali detonator Mišelu Barnijeu, glavnom pregovaraču EU za Brexit”, napisao je Jonson u kolumni objavljenoj u listu Sunday Mail.

On je rekao da je ona tim planom ostavila Veliku Britaniju otvorenu za stalnu političku ucjenu.

“Do sada je u svakoj fazi razgovora Brisel dobio ono što hoće. Prihvatili smo rokove EU, prihvatili smo da damo 39 milijardi funti, a da ništa ne dobijemo za uzvrat”, rekao je on misleći na račun koji Britanija treba da plati Uniji za razlaz.

On je dodao da je sada s prijedlogom “Čekers” Britanija spremna da prihvati pravila EU zauvijek, a da nema prava da kaže bilo šta o tim pravilima.

“To je poniženje”, napisao je Jonson.

On je također kritikovao “sigurnosnu mrežu” ili sporazum oko britanske pokrajine Sjeverne Irske prema kome bi ona ostala unutar europske carinske unije i jedinstvenog tržišta ukoliko ne bude drugog rješenja da se spriječi uspostavljanje graničnih kontrola s članicom EU Irskom, poslije Brexita.

bankar.me

O autoru

Srodni članci