Pčelarstvo – porodični posao porodice Čolić iz Kovanja

Pčelarstvo – porodični posao porodice Čolić iz Kovanja

Mali porodični poslovi sve su popularniji u Bosni i Hercegovini i jedan su od načina razvoja cjelokupne privrede. Vlasti u nekim općinama fokusirane su samo na tu vrstu biznisa, pomažu one koji se nisu dovoljno razvili i uključuju ih na veliko tržište.

Takvom poslu posvetila se i porodica Čolić iz Kovanja kod Rogatice. Zahvaljujući pčelarstvu tročlana porodica živi sasvim pristojno. S proplanaka istočne Bosne njihove pčele više od dvije decenije crpe pet vrsta meda.

Hatidža Čolić Feni je kazala da je pčelarstvo posao kojem je njena porodica posvećena u potpunosti.

“Suprug Emir i ja smo sto posto u ovome, a kćerka nam pomaže. Zadovoljni smo i ne bismo mijenjali zanimanje. Nas je troje i možemo da živimo od ovoga” , navela je.

Smatra da svi nezaposleni mogu proizvoditi nešto što će kupcima na tržištu biti zanimljivo. Mišljenja je da će tako pomoći i sebi, ali i svojoj državi. Kaže da je niz načina da mali proizvođači pokažu svoje proizvode. Konkretno, u pčelarstvu to su sajmovi.

Porodica Čolić na sajmove izlazi širom BiH, a u fokusu su im Sarajevo i Zenica i na taj način stupaju u kontakte s kupcima i upoznaju druge male privrednike, što uvijek rezultira pozitivnim poslovanjem.

Na sajmove ne izlaze samo kada su temperature visoke, zbog osjetljivosti proizvoda koje nude, ali kažu da posla uvijek ima i da se može raditi nešto drugo.

“BiH je bogata resursima. Stočarstvo, pčelarstvo, poljoprivreda su naša budućnost. Savjetovala bih svima da koriste ono što im je ponuđeno”, istakla je Čolić.

Fena/V.P.

O autoru

Srodni članci