Paukova mreža za ljude

Paukova mreža za ljude

Paukova mreža dugo vremena zanima naučnike zbog velike otpornosti. Nit je pet puta jača od čelika, a osim toga ona je elastična, fleksibilna, mehka i otporna na visoke temperature. Sve su te osobine itekako poželjne za materijale u široj potrošnji.

Mnogi naučnici su se tokom prethodnih decenija „upecali u paukovu mrežu“. Skoro savršen splet niti ovih virtouza je budio interesovanje bilo zbog načina izrade mreže bilo zbog namjene, a u posljednje vrijeme i zbog strukture same mreže. Paukova mreža je postala veoma tražen materijal u široj proizvodnji, no do njega nije lahko doći.

Naime, za dobijanje jednog kilograma paukove mreže, potrebni su milioni paukova.

Izgleda da su naučnici iz sjeverne Kalifornije pronašli način kako da proizvedu veće količine materijala koji će biti vjerna replika paukove mreže. Njihov cilj je da se materijal koristi u tekstilnoj industriji te da buduća odjeća bude mekša, lakša, ali i dugotrajnija.

Nakon šest godina provedenih u laboratoriji, naučnici iz grupe Bolt Threads nedavno su otkrili sistem proizvodnje replike paukove mreže u velikim količinama. Materijal je mješavina šećera, vode, soli i kvasca. Tokom šest godina, naučnici su pronalazili idealnu smjesu, miješali različite gene sa kvascem i na kraju došli do formule da od kvasca dobiju određeni protein od kojeg se može dobiti vlakno koje se naposljetku provlači kroz rupice kako bi se dobila jaka supstanca.

Vođa projekta Dan Widmaier je izjavio: “Imamo mogućnost da pravimo inovacije u industriji koja i nije doživjela mnogo inovacija. Posljednja je bila pedesetih godina, kada se iz supstanci nafte dobio najlon i, kasnije, poliester. Ovo je zaista uzbudljiv projekat, koji oslikava stalni rast nauke, inžinjeringa i tehnologije i njihovog učešća u poboljšanju života ljudi.”

Materijal će se pojaviti na tržištu na dva načina, kao jedinstven proizvod i kao dodatak drugim materijalima. Kompanija, koja do sada ima oko 40 miliona dolara kapitala za istraživanje, pokrenut će i vlastiti brend kako bi se materijal popularizirao.

O autoru

Srodni članci