Parlament EU izglasao: Fosfat može ostati u kebabu

Parlament EU izglasao: Fosfat može ostati u kebabu

Zahtjev za zabranu fosfata u smrznutim ražnjićima za kebab, koji je predložila Europska komisija, propao je u srijedu u Europskom parlamentu. 

Protiv zabrane su bili socijaldemokrati i zelena frakcija obezbijedivši na plenarnoj skupštini većinu koja je tako odbacila prijedlog parlamentarnog Odbora za zdravlje. Obrazloženje Odbora je bilo da su fosfati zabranjeni u pripremi mesa u EU. Međutim, ova zabrana je u prošlosti bila stalno pod izuzećem.

Upotreba fosfata u zamrznutim ražnjićima, koja je u praksi danas uobičajena, zapravo je nezakonita po mišljenju Odbora za zdravlje. U stvarnosti je pravna situacija u vezi sa upotrebom fosfata u zamrznutoj hrani trenutno nejasna, kaže Karin Kadenbach, portparol za zdravstvo stranke SPÖ. Komisija je željela da ukloni pravnu nesigurnost usaglašavanjem zakona sa praksom kroz izričit izuzetak za kebabe.

Popis izuzetaka za fosfate uključuje brojne nacionalne delicije isposlovane od predstavnika iz njihovih zemalja porijekla, kao što su Kasseler i Surfleisch iz Austrije, božićna šunka iz Finske i svátečna klobása iz Češke.

Većina prodavaca kebaba meso ne priprema sama, već kupuje duboko zamrznuto pripremljeno meso. U pripremi ovog mesa proizvođači ubrizgavaju fosfate, meso je kompaktno i ne suši se, čak i kada se vrti i peče i po nekoliko dana.

Ponuđači kebaba, koji su bili uznemireni zbog moguće zabrane, sada mogu odahnuti, kako su tvrdili, mogućom zabranom EU parlamenta, bilo bi ugroženo u Europi više od 200.000 radnih mjesta.

Industrija kebaba na godišnjoj osnovi obrće milijarde, samo u Velikoj Britaniji svakodnevno se prodaje oko 1,3 miliona kebaba, a u Njemačkoj čak tri miliona.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci